Βόρεια Αφρική > Κάιρο
Το Κάιρο είναι η πρωτεύουσα, αλλά και η μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Τοποθετείται στο ανατολικό τμήμα του ποταμού Νείλου, όταν στο δυτικό βρίσκεται η Γκίζα. Εκτείνεται στην κορυφή του Δέλτα, δηλαδή στο σημείο που ο ποταμός Νείλος αρχίζει να διακλαδώνεται πριν τα νερά του συναντηθούν με αυτά της Μεσογείου.
Με τον πληθυσμό της μητροπολιτικής περιοχής του Καΐρου (συμπεριλαμβανομένης της Γκίζας) να ξεπερνά τα 22.1 εκατομμύρια ανθρώπους, αποτελεί την πολυπληθέστερη αστική περιοχή της Αφρικής, του Αραβικού κόσμου και της Μέσης Ανατολής. Όντας ταυτόχρονα και η 6η σε μέγεθος μητροπολιτική περιοχή του κόσμου.
Το Κάιρο ταυτίζεται με την περιοχή που άκμασε και άφησε το στίγμα του ο πολιτισμός της Αρχαίας Αιγύπτου. Βρίσκεται μόλις 30 χιλιόμετρα βόρεια της Μέμφιδας, την πρωτεύουσα της ιστορικής περιοχής της Αιγύπτου (Κάτω Αίγυπτος). Και περίπου 20 χλμ. ανατολικά από τη Νεκρόπολη της Γκίζας και το οροπέδιο που φιλοξενεί μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αρχαία μνημεία του κόσμου. Μεταξύ αυτών η οι πυραμίδες της Γκίζας με τη διάσημη Πυραμίδα του Χέοπα που υπήρξε το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο για 4.000 χρόνια. Αλλά και η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας με σώμα λιονταριού και ανθρώπινο κεφάλι.
Ο πρώτος νεότερος οικισμός της περιοχής ονομαζόταν Φουστάτ και ιδρύθηκε το 640 μ.Χ.. Βρισκόταν κοντά στο ρωμαιοβυζαντινό φρούριο της Βαβυλωνίας και χτίστηκε όταν οι μουσουλμάνοι κατέκτησαν την Αίγυπτο. Το 969 η δυναστεία των Φατιμιδών ίδρυσε, μερικά χιλιόμετρα βορειότερα μία δεύτερη πόλη, την Αλ-Καχίρα που εξελίχθηκε στο σημερινό Κάιρο. Τα χρόνια που ακολούθησαν η Φουστάτ καταστράφηκε από εισβολή Σταυροφόρων (1168) και η περιοχή απορροφήθηκε από το Κάιρο όπου έγινε μια συνοικία της πόλης.
Το όνομα του Καΐρου προκύπτει από τη λέξη Αλ-Καχίρα ( al-Qāhirah) που σημαίνει "ο κατακτητής", καθώς ο πλανήτης Άρης, το “κατακτητικό αστέρι” όπως το ονόμαζαν οι Άραβες, ανέτειλε την εποχή που ιδρύθηκε η πόλη. Επιπλέον, οι Αιγύπτιοι αναφέρονται στο Κάιρο ως "Μασρ" που είναι το Αραβικό όνομα της ίδιας της χώρας της Αιγύπτου.
Κάτω από την κυριαρχία των Φατιμίδων και των Μαμελούκων (13ος-16ος αιώνας) το Κάιρο γνώρισε αξιοσημείωτη ακμή, ενώ η κατάκτησή του από τους Τούρκους, το 1517, όρισε την αφετηρία της παρακμής του. Το 1798 καταλήφθηκε για 3 χρόνια από τον Ναπολέοντα, ενώ μεταξύ 1822 και 1922 υπήρξε βρετανικό προτεκτοράτο. Τελικά, το 1922, το Κάιρο όπως και συνολικά η Αίγυπτος απέκτησε την ανεξαρτησία του.
Το Κάιρο σήμερα είναι το πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Αιγύπτου. Συγκεντρώνει κυβερνητικά κτήρια, κρατικούς φορείς και υπηρεσίες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών προϊόντων της χώρας διέρχεται, συσκευάζεται και εξάγεται από εδώ. Φιλοξενεί γραφεία διεθνών οργανισμών μεγάλο αριθμό πολυεθνικών εταιρειών και μια σειρά από πρεσβείες ξένων κρατών.
Τις τελευταίες δεκαετίες η οικονομία αιγυπτιακής πρωτεύουσας μεγεθύνεται συνεχώς καταγράφοντας ορισμένα διαλείμματα που ήταν σχετιζόμενα με πολιτικές αναταραχές. Βασίζεται κυρίως στους τομείς της βιομηχανίας, της κλωστοϋφαντουργίας, της μεταποίησης τροφίμων, αλλά και στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων με κορυφαίο το ζαχαροκάλαμο. Ενώ, ιδιαίτερα σημαντική ανάπτυξη σημειώνει και στο χώρο της κατασκευής αυτοκινήτων, με τοπικές και διεθνείς αυτοκινητοβιομηχανίες να διατηρούν εδώ μεγάλα εργοστάσια παραγωγής.
Η μητροπολιτική περιοχή του Καΐρου συγκεντρώνει περίπου το 20% του πληθυσμού της Αιγύπτου, συνεισφέροντας το 45% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (GDP) της χώρας. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος έχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ και την πιο αναπτυγμένη οικονομία μεταξύ των κρατών του αραβικού κόσμου. Αυτό βέβαια, αν εξαιρέσει κανείς τα κέρδη από την εξόρυξη πετρελαίου που φέρνει τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις πρώτες θέσεις της λίστας των πλουσιότερων αραβικών κρατών.
Το Κάιρο και κατ’ επέκταση η Αίγυπτος διατηρεί ιστορικά μια ιδιαίτερη εμβέλεια και επιρροή στις χώρες του αραβικού κόσμου που εκτείνονται από το Μαγκρέμπ (βόρεια Αφρική) και τη Μέση Ανατολή. Άλλωστε η αιγυπτιακή πρωτεύουσα φιλοξενεί από την ίδρυση του, το 1945 την έδρα του Αραβικού Συνδέσμου ενός σημαντικού οργανισμού που προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των αραβικών κρατών.
Η πρωτεύουσα της Αιγύπτου κατατάσσεται στις παγκόσμιες μεγαλουπόλεις με υψηλά επίπεδα ρύπανσης που κάποιες φορές σε συνδυασμό με την άμμο της ερήμου κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Η κίνηση στους δρόμους του Καΐρου αγγίζουν σχεδόν καθημερινά τα όρια της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Ενώ η πόλη διαθέτει ένα από τα πλέον πολυσύχναστα μετρό του πλανήτη, που με έτος ίδρυσης το 1987 είναι το πρώτο που κατασκευάστηκε στην ήπειρο της Αφρικής.
Τα αξιοθέατα στο Κάιρο, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σχετίζονται με τη μουσουλμανική ταυτότητα της πόλης. Είναι άλλωστε μια από τις πόλεις με το μεγαλύτερο αριθμό μνημείων ισλαμικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο, και όχι άδικα κατέχει το προσωνύμιο "Η πόλη με τους χίλιους μιναρέδες". Συγκεκριμένα, η περιοχή μέσα και γύρω από το περιτειχισμένο ιστορικό κέντρο και την ακρόπολη έχει εκατοντάδες τεμένη, μεντρεσέδες (σχολές διδασκαλίας του κορανίου) και άλλα ισλαμικά κτίρια όπως κλειστές αγορές, τέσσερα ιστορικά καραβάνσεράι και πολλά λουτρά. Αυτά τα οικοδομήματα ανάγονται στην περίοδο του Μεσαίωνα (5ος-15ος αιώνας) και ορίζουν την Παλιά Πόλη του Καΐρου που ονομάζεται "Ισλαμικό Κάιρο".
Η επίσκεψη στο Κάιρο είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πολιτιστική περιπέτεια. Τα παγκόσμιας εμβέλειας μνημεία του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού, που απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη. Σε συνδυασμό με την αύρα της αραβικής κουλτούρας που διαχέεται σε κάθε μήκος και πλάτος του Καΐρου, δομούν έναν εξωτικό, θα λέγαμε, προορισμό.
Η εικόνα της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας περιλαμβάνει ένα συχνά σκονισμένο αστικό τοπίο στο οποίο ξεχωρίζουν δάση πολυκατοικιών, μιναρέδες, αλλά και πολλοί ουρανοξύστες. Το πολύβουο περιβάλλον, τα κορναρίσματα και η κίνηση στους δρόμους, όπως και τα μεγάφωνα των τζαμιών με τις προσευχές του ιμάμη, περιγράφουν την ιδιαίτερη και συνάμα γοητευτική αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Το πολιτιστικό αποτύπωμα του Καΐρου, καθρεφτίζεται, μεταξύ άλλων, στα Ισλαμικά μνημεία της παλιάς πόλης, στο Πανεπιστήμιο του Αλ Αζχάρ, που θεωρείται το δεύτερο παλαιότερο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης διεθνώς, αλλά στο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πόλης, η οποία διαθέτει την παλαιότερη και μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής έργων κινηματογράφου και μουσικής στον αραβικό κόσμο.
Το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Αιγύπτου ονομάζεται “Ισλαμικό Κάιρο”. Ενώ από το 1979, έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ως “μία από τις παλαιότερες ισλαμικές πόλεις του κόσμου”. Πρόκειται για μια περιοχή με τη μεγαλύτερη και πυκνότερη συγκέντρωση ισλαμικής αρχιτεκτονικής στον αραβικό χώρο. Και περιλαμβάνει οικοδομήματα από την πρώιμη περίοδο του Ισλάμ (641 μ.Χ.) έως τη σύγχρονη επέκταση του Καΐρου τον 19ο αιώνα.
Άλλο ένα ιστορικό τοπόσημο του Παλαιού Καΐρου είναι το “Κοπτικό Κάιρο”. Πρόκειται για το τμήμα της πόλης που αποτέλεσε προπύργιο του Χριστιανισμού στην Αίγυπτο τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της ισλαμικής εποχής. Είναι στην πραγματικότητα η αρχαιότερη συνοικία της πόλης που συνεχίζει να φιλοξενεί Κόπτες Χριστιανούς, οι οποίοι επιβιώνουν για αιώνες μέσα σε ένα (κατά καιρούς) ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον. Μια περιήγηση στο Κοπτικό Κάιρο θα σας φέρει μπροστά στο Κοπτικό Μουσείο, την Κρεμαστή Εκκλησία (Κοπτικός ναός), το Φρούριο της Βαβυλώνας, την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Ελληνορθόδοξος ναός) καθώς και αρκετές άλλες Κοπτικές εκκλησίες και ιστορικές τοποθεσίες.
Κάθε χρόνο, το Κάιρο υποδέχεται περίπου 15 εκατομμύρια ταξιδιώτες και είναι γεγονός ότι ο αριθμός αυτός βαίνει συνεχώς αυξανόμενος. Οι επισκέπτες εδώ βιώνουν μια ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία, ενώ μπορούν να θαυμάσουν διάσημα αξιοθέατα όπως οι Πυραμίδες, η Ακρόπολη του Σαλαντίν, τα εκθέματα του Μουσείου της Αιγύπτου και πολλά άλλα μνημεία και αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Βέβαια, πριν φτάσετε στο Κάιρο, συλλέξτε πληροφορίες για τα αξιοθέατα της πόλης από τις πιο πάνω περιγραφές και κλείστε από πριν εισιτήρια, αποφεύγοντας έτσι τις ουρές και τις επιτόπιες αναζητήσεις. Ακόμα πατώντας τις πορτοκαλί επιλογές "Πώς να πάτε;" και "Πού να μείνετε;" θα βρείτε τον ιδανικότερο τρόπο ώστε να μεταβείτε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα αεροπορικά, αλλά και να κλείσετε κάποιο κατάλυμα που θα κάνει την τη διαμονή σας εδώ άνετη και ευχάριστη...
Νόμισμα -Λίρα Αιγύπτου (E£)
Κωδικός Νομίσματος -EGP
Σύμβολο Νομίσματος -E£
Γλώσσα -Αραβικά
Κωδικός Γλώσσας -AR
Το Κάιρο έχει κλίμα ερήμου, αλλά πολύ συχνά με υψηλή υγρασία εξαιτίας της επίδρασης του ποταμού Νείλου που διαπερνάει την πόλη. Οι ανεμοθύελλες είναι συχνό φαινόμενο ειδικά κατά τους μήνες Μαρτίου και Απριλίου. Κατά την διάρκεια του χειμώνα η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της ημέρας είναι μεταξύ 13-19 °C, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας πέφτει μεταξύ 8 με 5 °C. Το καλοκαίρι η θερμοκρασίες είναι μεταξύ 32 με 20 °C. Η βροχή είναι σπάνια αλλά κάποιες φορές οι απότομες βροχές δημιουργούν πλημμύρες.
16 έχουν πάει
13 θέλουν να πάνε
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.