Αξιοθέατα Κάιρο

Τύποι Αξιοθεάτου

Κάιρο

(Πληθυσμός: 10.100.166)

Κλίμα Κάιρο

Το Κάιρο έχει κλίμα ερήμου, αλλά πολύ συχνά με υψηλή υγρασία εξαιτίας της επίδρασης του ποταμού Νείλου που διαπερνάει την πόλη. Οι ανεμοθύελλες είναι συχνό φαινόμενο ειδικά κατά τους μήνες Μαρτίου και Απριλίου. Κατά την διάρκεια του χειμώνα η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της ημέρας είναι μεταξύ 13-19 °C, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας πέφτει μεταξύ 8 με 5 °C. Το καλοκαίρι η θερμοκρασίες είναι μεταξύ 32 με 20 °C. Η βροχή είναι σπάνια αλλά κάποιες φορές οι απότομες βροχές δημιουργούν πλημμύρες.

Πληροφορίες για το Κάιρο, όνομα και ιστορία

Το Κάιρο είναι η πρωτεύουσα της Αιγύπτου και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Διασχίζεται από τον ποταμό Νείλο και εκτείνεται στην κορυφή του ομώνυμου Δέλτα, δηλαδή στο σημείο που ο ποταμός αρχίζει να διακλαδίζεται πριν τα νερά του συναντηθούν με αυτά της Μεσογείου. Με τον πληθυσμό της μητροπολιτικής του περιοχής να ξεπερνά τα 21.3 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, του Αραβικού κόσμου και της Μέσης Ανατολής, το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο στην Αφρική και το έκτο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο πρώτος οικισμός της περιοχής ονομαζόταν Φουστάτ και ιδρύθηκε το 640 κοντά στο ρωμαιοβυζαντινό φρούριο της Βαβυλωνίας όταν οι μουσουλμάνοι κατέκτησαν την Αίγυπτο. Το 969 η δυναστεία των Φατιμιδών ίδρυσε πολύ κοντά μία δεύτερη πόλη την Αλ-Καχίρα που εξελίχθηκε στο σημερινό Κάιρο. Τα επόμενα χρόνια (1168) η Φουστάτ καταστράφηκε από εισβολή Σταυροφόρων και η περιοχή απορροφήθηκε από το Κάιρο. Το όνομα του Καΐρου προκύπτει από τη λέξη Αλ-Καχίρα ( al-Qāhirah) που σημαίνει "ο κατακτητής", καθώς ο πλανήτης Άρης, το “κατακτητικό αστέρι” όπως το ονόμαζαν οι Άραβες, ανέτειλε την εποχή που ιδρύθηκε η πόλη. Επιπλέον, οι Αιγύπτιοι αναφέρονται στο Κάιρο ως "Μασρ" που είναι το Αραβικό όνομα της ίδιας της χώρας της Αιγύπτου. Κάτω από την κυριαρχία των Φατιμίδων και των Μαμελούκων (13ος-16ος αιώνας) το Κάιρο γνώρισε αξιοσημείωτη ακμή, ενώ η κατάκτησή του από τους Τούρκους, το 1517, όρισε την αφετηρία της παρακμής του. Το 1798 καταλήφθηκε για 3 χρόνια από τον Ναπολέοντα, ενώ μεταξύ 1822 και 1922 υπήρξε βρετανικό προτεκτοράτο. Τελικά, το 1922, το Κάιρο όπως και συνολικά η Αίγυπτος απέκτησε την ανεξαρτησία του.

 

Κάιρο ίσως η σημαντικότερη Αραβική μητρόπολη

Το Κάιρο σήμερα είναι το πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Αιγύπτου. Συγκεντρώνει κυβερνητικά κτήρια, φορείς και υπηρεσίες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής παραγωγής της χώρας διέρχεται, συσκευάζεται ή εξάγεται από εδώ. Αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή και παρουσιάζει ιδιαίτερη ανάπτυξη στους τομείς της βιομηχανίας και της κλωστοϋφαντουργίας. Η πόλη φιλοξενεί μια σειρά από επιχειρήσεις και παγκόσμιους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται ή έχουν τα γραφεία τους εδώ. Επίσης, το Κάιρο ιστορικά, έχει ιδιαίτερη εμβέλεια και επιρροή στις χώρες του Αραβικού κόσμου στο Μαγκρέμπ (βορειοδυτική Αφρική) και Μέση Ανατολή. Ενώ από το 1945 αποτελεί την έδρα του Αραβικού συνδέσμου. Τα αξιοθέατα στο Κάιρο, στη συντριπτική τους πλειοψηφία σχετίζονται με την ισλαμική του ταυτότητα. Είναι άλλωστε μια από τις πόλεις με το μεγαλύτερο αριθμό μνημείων ισλαμικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο, και όχι άδικα κατέχει το προσωνύμιο "Η πόλη με τους χίλιους μιναρέδες". Συγκεκριμένα, η περιοχή μέσα και γύρω από το περιτειχισμένο ιστορικό κέντρο και την ακρόπολη έχει εκατοντάδες τεμένη, μεντρεσέδες και άλλα ισλαμικά κτίρια όπως κλειστές αγορές, καραβάν σεράι, λουτρά κ.α.. Αυτά ανάγονται στην περίοδο του Μεσαίωνα (5ος-15ος αιώνας) και ορίζουν την παλιά πόλη του ονομάζεται "Ισλαμικό Κάιρο". 

 

Πολιτισμική σχοινοβασία ανάμεσα στο Ισλάμ, τους Κόπτες και τα μνημεία του Αιγυπτιακού Πολιτισμού.

Η επίσκεψη στο Κάιρο είναι μια ενδιαφέρουσα πολιτισμική περιπέτεια. Το σκονισμένο αστικό τοπίο στο οποίο ξεχωρίζουν δάση πολυκατοικιών, μιναρέδες και ουρανοξύστες σε συνδυασμό με το πολύβουο περιβάλλον, τα κορναρίσματα, την κίνηση και τα μεγάφωνα με προσευχές του ιμάμη, περιγράφουν την ιδιαίτερη και συνάμα γοητευτική Αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Το πολιτιστικό αποτύπωμα του Καΐρου, μεταξύ άλλων, καθρεφτίζεται στα Ισλαμικά μνημεία της παλιάς πόλης που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Στο δεύτερο παλαιότερο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης παγκοσμίως, το Πανεπιστήμιο του Αλ Αζχάρ. Αλλά και στις εκκλησίες, τα μνημεία και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο Κοπτικό Κάιρο. Την αρχαιότερη συνοικία της πόλης που φιλοξενεί Κόπτες Χριστιανούς, οι οποίοι επιβιώνουν για αιώνες μέσα σε ένα (κατά καιρούς) δυσμενές περιβάλλον. Τέλος, παρότι η πόλη του Καΐρου δεν έχει φαραωνικό παρελθόν, είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον αρχαίο Αιγυπτιακό πολιτισμό, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία του, που βρίσκονται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της πόλης δίπλα στο Δέλτα του Νείλου.