Ελλάδα > Λαμία

Αξιοθέατα Λαμία

Τύποι Αξιοθεάτου

Λαμία

(Πληθυσμός: 64716)
photo:Μιχαήλ Νικολάου (Michalisnicolaou)
Λαμία
Λαμία

Κλίμα Λαμία

Το κλίμα στη Λαμία ένα μεσογειακό και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την οροσειρά της Οίτης αλλά και τον παρακείμενο Σπερχειό ποταμό. Από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο οι βροχοπτώσεις είναι αρκετά συχνές, ενώ υπολογίζεται ότι βρέχει κατά μέσο όρο περίπου 100 μέρες το χρόνο. Οι χειμώνες είναι ήπιοι με σπάνιες χιονοπτώσεις και παγετούς. Τα καλοκαίρια είναι ξηρά και ζεστά, ενώ κατά τους θερμότερους μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο) η θερμοκρασία συχνά ξεπερνά τους 35°C. 
Η πόλη είναι επισκέψιμη καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ στο κλίμα του αστικού ιστού παρατηρούνται μικρές αποκλίσεις ανάλογα με την πυκνότητα της δόμησης, και την εγγύτητα στον Σπερχειό ποταμό. Βέβαια το καλύτερο μικροκλίμα παρατηρείται στις λοφώδεις περιοχές

Η πρωτεύουσα της Φθιώτιδας και σημαντική πόλη της Κεντρικής Ελλάδας, που φιλοξενεί περισσότερους από 50.000 κατοίκους. Η πόλη υπήρξε γνωστή από την αρχαιότητα, αφού είναι χτισμένη σ’ ένα στρατηγικής σημασίας σημείο δίπλα σε τοποθεσίες - ορόσημα στην ελληνική ιστορία, όπως οι Θερμοπύλες, η Αλαμάνα, ο Γοργοπόταμος, κ.ά. Αρχαιολογικές έρευνες που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή, έχουν αναδείξει οικισμούς από τη Μέση και τη Νεότερη Νεολιθική εποχή, γεγονός που καταδεικνύει την ύπαρξη ζωής στην κοιλάδα του Σπερχειού από την 5η χιλιετία π.Χ. Με την εισβολή ινδοευρωπαϊκών φύλλων το 2000 π.Χ. έχουμε και τη δημιουργία της Φθίας, η οποία αναφέρεται από τον Όμηρο ως σύνολο πόλεων και ως πατρίδα του μυθικού Αχιλλέα, της οποίας ήταν βασιλιάς. Το 480 π.Χ. έγινε στην περιοχή η διάσημη “Μάχη των Θερμοπυλών”. Κατά τη βυζαντινή εποχή η περιοχή αναφέρεται σε ελάχιστα κείμενα, με πιο σημαντικές αναφορές το 551 όπου αφανίστηκε από έναν μεγάλο σεισμό, τόσο η πόλη όσο και η ευρύτερη περιοχή. Το 995 έγινε στην περιοχή του βρίσκονται σήμερα τα Λουτρά Υπάτης, η “Μάχη του Σπερχειού”, όπου ο στρατηγός Νικηφόρος Ουρανός του αυτοκράτορα Βασιλείου Β΄ του Βουλγαροκτόνου, συνέτριψε τις στρατιές των Βουλγάρων του Σαμουήλ. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, η πόλη ήταν γνωστή ως “Ζητούνι” και αποτελούσε στρατιωτική βάση. Στην επανάσταση του 1821, η πόλη και ευρύτερη περιοχή διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο, με βασικό πρωταγωνιστή τον Αθανάσιο Διάκο, που ηγήθηκε των Ελλήνων στη “μάχη της Αλαμάνας” στις 22 Απριλίου του 1821. Οι 1.500 άνδρες του Διάκου ηττήθηκαν από το στρατό του Ομέρ Βρυώνη που αριθμούσε περίπου τους 8.000. Τελικά η περιοχή του Ζητουνίου απελευθερώθηκε επίσημα από τους Τούρκους στις 28 Μαρτίου 1833 και στη συνέχεια η πόλη επανονομάστηκε σε Λαμία και αποτελούσε ακριτική περιοχή. Από τότε, δεν έγινε άλλη αναφορά στην περιοχή, μέχρι τις 24 Νοεμβρίου του 1942, που έγινε η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, μία από τις μεγαλύτερες πράξεις δολιοφθοράς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα αποτελεί ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο αστικό κέντρο, στο οποίο κινούνται καθημερινά 100.000 άνθρωποι, με πολλά νεοκλασσικά κτίρια στο κέντρο της να θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν της.