Ελλάδα > Ρόδος
Η Ρόδος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων. Με συνολικό πληθυσμό να ανέρχεται στους 124.851 κατοίκους είναι το τρίτο πολυπληθέστερο νησί της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας αναφέρεται με σειρά ονομάτων που σχετίζονται με τη βλάστηση, το σχήμα και άλλα χαρακτηριστικά του νησιού, ενώ το σημερινό της όνομα προκύπτει από το αρχαιοελληνικό "ρόδον" (τριαντάφυλλο). Ανασκαφικά ευρήματα δείχνουν ότι το νησί κατοικείται από τα τέλη της Νεολιθικής εποχής (4000 π.Χ.). Ενώ η πόλη της Ρόδου ιδρύθηκε το 408 π.Χ. από κατοίκους της Ιαλυσού, Καμείρου και Λίνδου, υπό την καθοδήγηση του Έλληνα φιλοσόφου και πολεοδόμου Ιπποδάμου από τη Μίλητο. Η ένωση αυτή, που έμεινε γνωστή ως Ροδιακή Πολιτεία, επεκτάθηκε και πέρα από το νησί της Ρόδου συμπεριλαμβάνοντας γειτονικά νησιά αλλά και εκτάσεις των απέναντι ακτών της Μικράς Ασίας. Τους επόμενους τρεις αιώνες ακολουθεί η "χρυσή περίοδος" της Ρόδου με ιδιαίτερη ανάπτυξη στο εμπόριο, τη ναυσιπλοΐα, τις τέχνες, το θέατρο και τον αθλητισμό. Τότε κατασκευάζεται (304 π.Χ.-293 π.Χ.) το τεραστίων διαστάσεων άγαλμα του Κολοσσού που βρισκόταν στην είσοδο του λιμανιού και αποτελούσε ένα από τα 7 Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η Ρόδος υπήρξε Ρωμαϊκή και Βυζαντινή κτίση, κατακτήθηκε από Σαρακηνούς, Βενετσιάνους και Γενουάτες έως το 1306, όταν και πέρασε στην κυριαρχία των Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Το 1523 έπεσε στα χέρια των Οθωμανών, με την τουρκοκρατία να διαρκεί σχεδόν για 4 αιώνες, έως το 1912 που καταλαμβάνεται από τους Ιταλούς. Το 1945 η ιταλική αντικαθιστάτε από τη γερμανική κατοχή και το 1947 η Ρόδος όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται στο Ελληνικό κράτος.
Η Ρόδος είναι ένας ιδιαίτερος προορισμός, καθώς πέρα από τις φυσικές ομορφιές, τις μοναδικές παραλίες και την κουλτούρα της Δωδεκανήσου, χαρακτηρίζεται από μια έντονη αύρα δυτικοευρωπαϊκού προορισμού. Το στοιχείο αυτό καθρεφτίζεται στην έξοχα διατηρημένη μεσαιωνική πόλη και το παλάτι που βρίσκονται στην πρωτεύουσα του νησιού. Αυτό, βέβαια, οφείλεται στους Ιππότες του Τάγματος του Ιωάννη που κυβέρνησαν τη Ρόδο για 213 χρόνια (1309-1522) και άφησαν το στίγμα τους ανεξίτηλο στο νησί. Οι Ιωαννίτες (ή Οσπιτάλιοι Ιππότες) ήταν μέλη ενός ιπποτικού τάγματος μοναχισμού, που ιδρύθηκε με παπική απόφαση το 1113 στην Ιερουσαλήμ στα πλαίσια της Α’ Σταυροφορίας. Σκοπός τους ήταν η υπεράσπιση των Αγίων Τόπων και η φροντίδα ασθενών, ενώ ίδρυσαν νοσοκομεία και ξενοδοχεία. Μετά την κατάκτηση ων Αγίων τόπων από Ισλαμικές δυνάμεις, μεταφέρθηκαν και κυρίευσαν τη Ρόδο. Κατά τη διακυβέρνησή τους, συνολικά 19 Μεγάλοι Μάγιστροι διαδέχτηκαν στην ηγεσία του νησιού, ορίζοντας μια περίοδο ακμής που έφερε στον πυρήνα της πόλης μια σειρά από εντυπωσιακά οικοδομήματα Γοτθικής και Αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Η Ιωαννίτες Ιππότες επέκτειναν και ενίσχυσαν τις οχυρώσεις, ενώ έχτισαν νοσοκομείο, παλάτι, εκκλησίες και σπίτια. Δόμησαν έτσι, έναν εντυπωσιακό οικιστικό ιστό που διατηρείται έως σήμερα και δομεί την εικόνα μιας μαγευτικής μεσαιωνικής καστροπολιτείας. Η ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου εκείνης της περιόδου αποτέλεσε τη βασική πηγή πλούτου για τις ακμάζουσες αγορές της Ρόδου. Και σίγουρα η διοίκηση που επέβαλαν οι Μεγάλοι Μάγιστροι δε δημιουργούσε έντονες τριβές. Άλλωστε, ότι οι σχέσεις μεταξύ των Ιπποτών και των ντόπιων περιγράφονταν από ανοχή και συχνά από στενή συνεργασία.
Μια μικρή αίσθηση προσανατολισμού στο νησί της Ρόδου θα κάνει σίγουρα ευκολότερη την περιήγησή σας εδώ. Στη Ρόδο ο χάρτης θα βοηθήσει να μετακινηθείτε μεταξύ των αξιοθέατων της πρωτεύουσας του νησιού αλλά και να εξερευνήσετε τα διάσημα σημεία αναφοράς στο υπόλοιπο νησί. Στο βόρειο άκρο του νησιού βρίσκεται η Πόλη της Ρόδου. Εκεί δεσπόζει η Παλιά Πόλη, το "σήμα κατατεθέν" της Ρόδου που ανακηρύχθηκε συνολικά ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και αποτελεί μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης. Σχεδόν στη μύτη του βορειότερου άκρου βρίσκεται το Ενυδρείο Ρόδου που αξίζει μία επίσκεψη και δυτικά της πόλης τοποθετείται ο Λόφος του Αγίου Στεφάνου (Μόντε Σμιθ) που προσφέρει μοναδική θέα. Σε μικρή απόσταση από την πόλη στα δυτικά ο Κόλπος του Ιαλυσού είναι ένα φημισμένο θέρετρο διακοπών, ενώ νοτιότερα στην περιοχή του Επάνω Καλαμώνα βρίσκεται η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες, ο μοναδικός βιότοπος που προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών. Ακόμα πιο δυτικά, κοντά στην ακτή, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος της Καμείρου, ενώ το ταξίδι προς τα νότια τμήματα του νησιού, ο επισκέπτης συναντά γραφικά χωριά, όμορφες παραλίες, μοναστήρια και μεσαιωνικά κάστρα σε ένα περιβάλλον φυσικού κάλλος και γαλήνης. Από την άλλη, η πιο πολύβουη και ζωντανή, ανατολική πλευρά της Ρόδου ξεκινά από τη Μέκκα της ξέφρενης νυχτερινής διασκέδασης, το Φαληράκι. Και φτάνει μέχρι τη Λίνδο τη ναυτική πόλη της αρχαιότητας που όντας σκαρφαλωμένη στο λόφο είναι μάλλον ο γοητευτικότερος οικισμός της Ρόδου. Αυτή η πολυδιάστατη όψη, φύσης, ιστορίας και ψυχαγωγίας κάνει τη Ρόδο έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς προορισμούς. Το νησί διαθέτει σύγχρονες τουριστικές υποδομές και κάθε χρόνο προσελκύει περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες. Ενώ, οι μοναδικές παραλίες, το φυσικό κάλλος και το εύκρατο κλίμα της περιοχής έχουν μετατρέψει πολλούς Ευρωπαίους πολίτες, σε μόνιμους κατοίκους της Ρόδου.
Νόμισμα -Ευρώ (€)
Κωδικός Νομίσματος -EUR
Σύμβολο Νομίσματος -€
Γλώσσα -Ελληνικά
Κωδικός Γλώσσας -GR
Η Ρόδος έχει ήπιο κλίμα, ενώ οι βροχοπτώσεις δεν είναι σπάνιες από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Το καλοκαίρι ξεκινά από τον Μάιο και διαρκεί μέχρι το Οκτώβριο και σε όλη αυτή την περίοδο η μέση θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 21 βαθμούς Κελσίου.
Κατά μέσο όρο, η Ρόδος έχει 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο, ενώ μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου υπολογίζεται ότι οι πιθανότητες για απρόσκοπτη ηλιοφάνεια είναι σχεδόν εκατό τοις εκατό. Από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφεται γύρω στους 9 βαθμούς, με τους ψυχρότερους μήνες να είναι οι Ιανουάριος και Φεβρουάριος. Τέλος, οι αρκετές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την καλή θερμοκρασία δημιουργούν μία πανέμορφη βλάστηση στο νησί.
Η απόκτηση μιας βασικής αίσθησης προσανατολισμού στο νησί της Ρόδου, υπόσχεται να κάνει πολύ ευκολότερη την περιήγησή σας στο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων. Στη Ρόδο ο χάρτης θα βοηθήσει να μετακινηθείτε μεταξύ των αξιοθέατων της πρωτεύουσας του νησιού, αλλά και να εξερευνήσετε τα διάσημα σημεία αναφοράς στο υπόλοιπο νησί.
Η πρωτεύουσα της Ρόδου βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του νησιού. Με πληθυσμό που ξεπερνά τους 50.000 κατοίκους, φιλοξενεί δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις εστίασης, διασκέδασης και εμπορείου, όπως επίσης και πολυάριθμα ξενοδοχεία, εταιρίες μεταφορών και τουρισμού. Εδώ, μέσω των λιμανιών, διεξάγεται η τουριστική και εμπορευματική κίνηση δια θαλάσσης και δραστηριοποιούνται αναρίθμητοι φορείς και υπηρεσίες που συνήθως υπάρχουν σε ένα σύγχρονο οικονομικό και διοικητικό κέντρο. Ταυτόχρονα, η πολυδιάστατη αρχιτεκτονική της πόλης, το παραλιακό μέτωπο και τα όμορφα αξιοθέατα, εγγυώνται όμορφες βόλτες, χαλάρωση, βουτιές, αλλά και διασκέδαση. Δυτικά της πόλης βρίσκεται η αρχαία πόλη και η ακρόπολη της, γεμάτη με μνημεία της αρχαιότητας. Ενώ, στη δυτική ακτή ο Λόφος του Μόντε Σμιθ ξεχωρίζει για την απίθανη θέα τόσο προς τη θάλασσα όσο και προς την πόλη της Ρόδου. Τέλος, λίγο πιο νότια του κέντρου συναντάται ένα από αρχαιότερα πάρκα του κόσμου το πάρκο Ροδίνι.
Εντός της Πόλης της Ρόδου και μπροστά στις περιοχές του λιμανιού βρίσκεται η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, το “σήμα κατατεθέν του νησιού”. Τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα τείχη, οι στοές και οι βυζαντινές εκκλησίες, μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή, ενώ το επιβλητικό παλάτι των Μεγάλων Μάγιστρων δεσπόζει στο αστικό τοπίο. Η UNESCO έχει ανακηρύξει συνολικά την Παλιά Πόλη της Ρόδου ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις τις Ευρώπης που παρουσιάζουν συνεχόμενη κατοίκιση μέχρι τις μέρες μας.
Σε μικρή απόσταση από την πόλη στη δυτική ακτή του νησιού βρίσκεται ο Κόλπος της Ιαλυσού. Εδώ συγκεντρώνονται πολλά ξενοδοχεία, κάθε λογής καταστήματα και μαγαζιά δομώντας ένα διάσημο θέρετρο διακοπών. Πολύ κοντά στην περιοχή της Ιαλυσσού, στα δυτικά, συναντάται το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ρόδου, Διαγόρας, μέσω του οποίου ταξιδεύει το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών της Ρόδου. Νοτιότερα στην περιοχή του Επάνω Καλαμώνα βρίσκεται η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες, ο μοναδικός αυτός βιότοπος που εκτός από τις εκατομμύρια πεταλούδες που φιλοξενεί από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, προσελκύει πολλές χιλιάδες επισκεπτών από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ακόμα πιο δυτικά, κοντά στην ακτή, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος της Καμείρου. Στη Σκάλα Καμείρου θα συναντήσει κανείς φημισμένες ψαροταβέρνες, ενώ λίγο νοτιότερα στέκει επιβλητικά το ψηλότερο βουνό της Ρόδου ο Αττάβυρος με 1.216 μέτρα υψόμετρο.
Συνεχίζοντας το ταξίδι προς τα νότια τμήματα του νησιού, ο επισκέπτης συναντά γραφικά χωριά, όμορφες παραλίες, μοναστήρια και μεσαιωνικά κάστρα σε ένα περιβάλλον φυσικού κάλλους και γαλήνης. Εδώ, ιδίως το καλοκαίρι, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις που καθρεφτίζουν τις παραδόσεις του νησιού. Και επιπλέον, στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για περιοχές που διαθέτουν λιγότερο πολύβουο προφίλ από αυτές του βορρά και ακολουθούν περισσότερο ένα μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Στο νοτιότερο άκρο της Ρόδού βρίσκεται το Πρασονήσι. Το νησάκι αυτό κάποιες φορές (κυρίως το καλοκαίρι) μπορεί να προσεγγιστεί με τα πόδια, μέσω μιας λωρίδας άμμου, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που συνήθως πνέουν εδώ, κανουν της περιοχή αγαπημένο τόπο για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας (γουίντ-σέρφινγκ).
Αυτή η πλευρά του νησιού συνδυάζει τη ζωντάνια, την ομορφιά, αλλά και τις τεράστιες αντιθέσεις. Ξεκινά από τη Μέκκα της ξέφρενης νυχτερινής διασκέδασης, το Φαληράκι στα βορειοανατολικά. Και φτάνει μέχρι τη Λίνδο τη ναυτική πόλη της αρχαιότητας που όντας σκαρφαλωμένη στο λόφο είναι μάλλον ο γοητευτικότερος οικισμός της Ρόδου. Το Φαλιράκι με την πανέμορφη αμμουδερή παραλία φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή του και αποτελεί διάσιμο προορισμό για χιλιάδες νέους από πολλές χώρες τις Ευρώπης με κυριότερη την Αγγλία. Νοτιότερα η περιοχή της Αφάντου ξεχωρίζει για την όμορφη παραλία, τα εξαιρετικά ξενοδοχεία, αλλά και τα λευκά σπίτια του οικισμού, ο οποίος βρίσκεται περίπου 2 χλμ. από την ακτή. Συνεχίζοντας την παράκτια πορεία προς τα νότια φτάνουμε στον Αρχάγγελο. Ένα γραφικό και φιλόξενο χωριό το οποίο εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με το ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα των ντόπιων που μοιάζει πολύ με τα κυπριακά.
Τέλος, περίπου στο μέσο της ανατολικής πλευράς της Ρόδου, ξεπροβάλει η χερσόνησος της Λίνδου. Η φημισμένη ναυτική πόλη της αρχαιότητας, με την τεράστια ιστορία, που είναι μάλλον ο γοητευτικότερος οικισμός της Ρόδου. Ο οικισμός εδώ, είναι σκαρφαλωμένος στο λόφο και ξεχωρίζει για τα κατάλευκα σπιτάκια νησιώτικης αρχιτεκτονικής, τα λιθόστρωτα στενά σοκάκια και το μεσαιωνικό φρούριο στην ακρόπολη της Λίνδου που είναι χτισμένο στα ερείπια του ναού της Λινδίας Αθηνάς. Η ομορφιά και η γραφικότητα της Λίνδου σε συνδυασμό με τις άρτιες τουριστικές υποδομές κάνουν την περιοχή έναν ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
44 έχουν πάει
1 θέλουν να πάνε
Κατέβασε τον οδηγό σε pdf και αποθήκευσε την στο tablet ή στο smartphone ή εκτύπωσε την σε ένα πρακτικό booklet.