Ελλάδα > Ξάνθη
Το κλίμα στην Ξάνθη είναι ηπειρωτικό με μεσογειακά στοιχεία. Χαρακτηρίζεται κυρίως από τους ισχυρούς άνεμους που πνέουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και κάνουν το κρύο ιδιαίτερα αισθητό. Γενικά οι χειμώνες στην πόλη είναι ψυχροί και τα καλοκαίρια αρκετά ζεστά.
Οι χαμηλές χειμωνιάτικες θερμοκρασίες παρατηρούνται από τον Νοέμβριο και διαρκούν περίπου μέχρι τον Απρίλιο. Οι βροχοπτώσεις είναι πολλές στα γύρω βουνά αλλά και μέσα στην πόλη. Συχνά το χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει κάτω του μηδενός και δε λείπουν οι χιονοπτώσεις. Η άνοιξη προσφέρει ορισμένες ηλιόλουστες και πολύ όμορφες μέρες με θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών Κελσίου, ενώ ταυτόχρονα και αυτή την εποχή παρατηρούνται συχνές βροχοπτώσεις. Το καλοκαίρι η μέση θερμοκρασία είναι γύρω στους 30 βαθμούς και τις πολύ ζεστές μέρες υπερβαίνει τους 35°C.
Η Ξάνθη είναι πόλη της βόρειας Ελλάδας και βρίσκεται στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης. Είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, ενώ διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο πληθυσμός της ξεπερνά τις 56.000 κατοίκους έχοντας αυξητικές τάσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Οι εκδοχές για την προέλευση του ονόματος της σχετίζονται είτε με την Ξάνθη, την κόρη του Ωκεανού και της Τηθύας, είτε με την αμαζόνα Ξάνθη που βασίλευε στην περιοχή, είτε με το άλογο του Διομήδη, Ξάνθο. Η πρώτη ιστορική αναφορά της πόλη και των κατοίκων της (Ξάνθιοι) γίνεται τον 3ο αιώνα π.Χ., ενώ αναφέρεται και ως "Ξάνθεια" κατά τη Βυζαντινή περίοδο το 879 μ.Χ.. Η πόλη πέφτει στα χέρια των Οθωμανών το 1375 και μετονομάζεται σε Εσκιτζέ που στα τούρκικα σημαίνει "παλιά πόλη". Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι βρίσκουν την Ξάνθη να απελευθερώνεται από τους Τούρκους αλλά να πέφτει σε βουλγαρική κατοχή. Το 1919 με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο απελευθερώνεται από τους βουλγάρους και ενσωματώνεται στο ελληνικό κράτος. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όμως κατακτάται από τους Γερμανούς το 1941 που την παραδίδουν στη σύμμαχό τους Βουλγαρία, η οποία υπήρξε δύναμη κατοχής μέχρι το Σεπτέμβρη του 44'. Είναι η τελευταία ευκαιρία των Βουλγάρων να αποκτήσουν πρόσβαση στο Αιγαίο και η κατοχή που επέβαλαν χαρακτηρίστηκε από απίστευτη σκληρότητα, αρπαγές, λεηλασίες και ξεκάθαρη προσπάθεια πολιτιστικής, γλωσσικής και εθνικής εκκαθάρισής.
Η σημερινή όψη της Ξάνθης δείχνει μια πόλη που σέβεται την ιστορία και τις παραδόσεις της και παρά τις ιστορικές καταστροφές αποπνέει μια αρχοντιά. Αυτή αντικατοπτρίζεται στην αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης που σχετίζεται με την περίοδο άνθησης του 18ου και 19ου αιώνα όταν έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσω του εμπορίου καπνού. Ο μεγάλος όγκος εξαγωγών βοήθησε στην εισροή κεφαλαίων και αυτό αντικατοπτρίστηκε άμεσα στην τοπική κοινωνία. Τα δείγματα λαϊκής τέχνης και αρχιτεκτονικής που υπάρχουν από εκείνη την περίοδο πιστοποιούν με τον καλύτερο τρόπο ότι τότε η Ξάνθη δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε την αποκαλούσαν "Μικρό Παρίσι".
Η Ξάνθη σήμερα εξελίσσεται και μπορεί να περηφανεύεται για την Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που φιλοξενεί. Αποτελεί έτσι τόπο διαμονής πολλών φοιτητών που ανανεώνουν και διαμορφώνουν την αύρα της πόλης. Το πολιτισμικό αποτύπωμα της Ξάνθης αντικατοπτρίζεται στα πολυάριθμα μουσεία, τα αξιοθέατα, αλλά και τα φεστιβάλ που διοργανώνει. Ιστορικά υπήρξε ένα σταυροδρόμι λαών, θρησκειών και πολιτισμών και αυτό αντανακλάτε στα ξανθιώτικα γλυκά, τις γεύσεις, τα αρώματα και συνταγές της τοπικής κουζίνας. Το διάσημο καρναβάλι της Ξάνθης και οι Γιορτές Παλιάς Πόλης είναι μοναδικές εκδηλώσεις που προσελκύουν επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και μετατρέπουν την πόλη σε τόπο γιορτής και διασκέδασης. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τουριστικές υποδομές που διαθέτει, κάνουν την Ξάνθη ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον προορισμό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.