Νότια Ευρώπη > Ρώμη > Βασιλική του Αγίου Πέτρου
Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου της Ρώμης θεωρείται η καρδιά χριστιανισμού του καθολικού δόγματος. Αποτελεί τόπο προσκυνήματος για εκατομμύρια καθολικούς που φτάνουν εδώ από κάθε γωνιά της υφηλίου. Ενώ, με έκταση εσωτερικών χώρων που ξεπερνά τα 15.000 τετραγωνικά μέτρα είναι ο πιο εκτεταμένος ναός του κόσμου.
Μάλιστα, σε πολλές λειτουργίες του ναού, όπου προΐσταται ο ίδιος ο πάπας, ο ναός κατακλύζεται από πιστούς που εντός της βασιλικής φτάνουν τις 80.000 χιλιάδες εκ των οποίων οι 20.000 καθήμενοι και οι 60.000 όρθιοι.
Χτισμένος στον τόπο ταφής του Αγίου Πέτρου
Σύμφωνα με την καθολική παράδοση, ο λόφος στα δυτικά του κέντρου της Ρώμης που βρίσκεται ο ναός του Αγίου Πέτρου, είναι ο τόπος που θάφτηκε ο πρώτος μεταξύ των αποστόλων και πρώτος επίσκοπος Ρώμης, ο Άγιος Πέτρος. Ο μαρτυρικός θάνατος του Αγίου Πέτρου (64 μ.Χ.), με σταύρωση σε ανάποδο σταυρό, τιμήθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο (272 μ.Χ - 337 μ.Χ.), τον πρώτο Χριστιανό Αυτοκράτορα, που διέταξε την κατασκευή μιας εκκλησίας στο σημείο ταφής του αγίου.
Μέχρι τα μέσα του 15ου αιώνα ο αρχικός ναός του Αγίου Πέτρου είχε σχεδόν ερειπωθεί. Η πρώτη ιδέα ανοικοδόμησης εκφράστηκε από τον Πάπα Νικόλαο Ε' (1447-1455), όμως η προσπάθειες δεν τελεσφόρησαν. Περίπου μισό αιώνα αργότερα, τα σχέδια οικοδόμησης του Πάπα Ιουλίου Β' (1503 - 1513) έλαβαν σάρκα και οστά με την κατασκευή της σημερινής Βασιλικής του Αγίου Πέτρου να ξεκινά στις 18 Απριλίου 1506.
Στη συνέχεια, μέσα από συνδυασμένες προσπάθειες διαδοχικών παπών και αρχιτεκτόνων, η ολοκλήρωση του ναού έγινε 120 χρόνια αργότερα, στις 18 Νοεμβρίου 1626, όταν στον παπικό θρόνο βρισκόταν ο Ουρβανός Η’ (1623 - 1644).
Φημισμένοι αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, αλλά και συχωροχάρτια.
Τον Ντονάτο Μπραμάντε (Donato Bramante), ο οποίος ήταν ο πρώτος αρχιτέκτονας του ναού που όρισε ο Πάπας Ιούλιος Β' (1503 - 1513), διαδέχτηκε μια σειρά από διάσημους αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες όπως ο Μιχαήλ Άγγελος (Michelangelo), ο Ραφαέλο (Raffaello Sanzio), Μπερνίνι (Lorenzo Bernini) και Μπορομίνι (Francesco Borromini).
Το υπέρογκο κόστος ανέγερσης της επιβλητικής Βασιλικής του Αγίου Πέτρου καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα που προέκυπταν από τα συγχωροχάρτια που χορηγούσαν οι πάπες. Η ιδιαίτερη επιτυχία αυτού του μέτρου εντοπίζεται κυρίως στα γερμανικά εδάφη όπου η ικανότητα πωλήσεων του διορισμένου από τον Αρχιεπίσκοπο Μάιντς και Μαγδεμβούργου Άλμπρεχτ, ιεροκήρυκα Johann Tetzel, προκάλεσε σκάνδαλο και συνετέλεσε στην πορεία προς την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση.
Η τελική όψη, το μέγεθος και οι διακοσμήσεις στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου αποπνέουν μια επιβλητική και αρχοντική αύρα. Το συνολικό οικοδόμημα έχει σχήμα σταυρού, ενώ στην πρόσοψη του ναού ξεχωρίζει μια γιγάντια σειρά κιόνων και τα αγάλματα 5,55 μέτρων των Αγίων Πέτρου και Παύλου. Ο θόλος του ναού, που είναι διακοσμημένος από τον Μιχαήλ Άγγελο, υψώνεται στα 136,6 μέτρα αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους του κόσμου με εξωτερική διάμετρο 42 μέτρα.
Επίσης, ο Άγιος Πέτρος Ρώμη φιλοξενεί στο εσωτερικό του 45 βωμούς και έχει μια σειρά γλυπτών και άλλων διακοσμητικών στοιχείων που αποδίδονται σε διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Μπερνίνι, ο Αντόνιο Κανόβα και φυσικά ο Μιχαήλ Άγγελος.
Όντας ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα για τους καθολικούς χριστιανούς ολόκληρου του κόσμου, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου αποτελεί πόλο έλξης εκατομμυρίων προσκυνητών.
Ταυτόχρονα, η επιβλητική του όψη και οι διακοσμήσεις, κάνουν το ναό ένα μοναδικό αξιοθέατο για κάθε επισκέπτη. Η επιβλητική αναγεννησιακή αρχιτεκτονική του Αγίου Πέτρου, με μπαρόκ γραμμές στο εξωτερικό και πολυτελείς διακοσμήσεις ή καλλιτεχνικά αριστουργήματα στο εσωτερικό, ορίζουν ένα από τα πλέον φημισμένα αξιοθέατα του Βατικανό και κατ’ επέκταση ολόκληρης της Ρώμης.
Πλησιάζοντας τη βασιλική του Αγίου Πέτρου, ο επισκέπτης πιθανότατα θα έχει την ευκαιρία να δει μέλη της Παπικής Ελβετικής Φρουράς με τις χαρακτηριστικές φορεσιές τους. Πρόκειται για ένα θεσμό που από την ίδρυσή του το 1506, είναι ταγμένος στην προστασία του ίδιου του Πάπα και του Βατικανού. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά και περνώντας το κατώφλι του Αγίου Πέτρου, το μέγεθος του οικοδομήματος, οι κολώνες, τα αγάλματα, οι διακοσμήσεις και οι τοιχογραφίες του ναού εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη.
Ένα σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στο ναό είναι ο τάφος του Αγίου Πέτρου. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον υψηλότερο βωμό που φιλοξενεί η βασιλική και είναι γνωστός και ως "Βωμός της Εξομολογήσεως".
Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρούλος της εκκλησίας που φέρει τοιχογραφίες του διάσημου καλλιτέχνη Μιχαήλ Άγγελου. Ενώ, η εξωτερική πλευρά του τρούλου προσφέρει εξαιρετική θέα προς την Πλατεία του Βατικανό, αλλά και προς κάθε σημείο του αστικού ιστού της Ρώμης.
Επίσκεψη στον Άγιο Πέτρο Ρώμης
Η παρουσία σας στο Βατικανό είναι σχεδόν αδύνατο να μη συνδυαστεί με μια επίσκεψη στον Άγιο Πέτρο Ρώμης. Μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα εισιτήριο που θα σας δίνει προτεραιότητα σε περίπτωση ουράς και θα παρέχει ξεναγό ή κάποια οικονομικότερη επιλογή με ακουστικό οδηγό. Επίσης, μην παραλείψετε να ανεβείτε, με τα σκαλιά ή το ασανσέρ, στη βάση του τρούλου του ναού, από όπου θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε το εσωτερικό της εκκλησίας αλλά και τη μαγευτική θέα ολόκληρης της Ρώμης.
Ο κοντινότερος σταθμός είναι ο Ottaviano San Pietro (γραμμή A) που βρίσκεται περίπου 500 μέτρα από την είσοδο του Βατικανό.
tolistsamit
20/11/2015
ΑπάντησηΑφήστε στο σχολιό σας