Βόρεια Αφρική > Αλεξάνδρεια > Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας
Δε θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε πως ιστορικά η πόλη της Αλεξάνδρειας είναι ταυτισμένη με τη βιβλιοθήκη της. Εδώ εξελίχθηκε και άκμασε η μεγαλύτερη και πιο σημαντική βιβλιοθήκη της αρχαιότητας. Η ίδρυση της τοποθετείται στον 3ο αιώνα π.Χ. και η ακμή της σημειώθηκε από την περίοδο της δυναστείας των Πτολεμαίων έως την περίοδο κατάκτησης της Αιγύπτου από τους Ρωμαίους.
Κατά τη διάρκεια των αιώνων υπέστη αρκετές καταστροφές είτε από ατυχή περιστατικά όπως η φωτιά που προκλήθηκε το 48π.Χ από τον ίδιο τον Ιούλιο Καίσαρα, είτε από φανατισμένα θρησκόληπτα πλήθη που ταύτιζαν την ύπαρξή της με παγανιστική λατρεία και αιρετική ιδεολογία. Έως το 297 μ.Χ. όπου επήλθε και το πραγματικό τέλος της βιβλιοθήκης ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης του Αυρηλιανού και της Ζηνοβίας, η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας υπέστει συνεχόμενες καταστροφές από Ρωμαίους και Άραβες. Τα περιστατικά βεβήλωσης και καταστροφής ήταν τόσα πολλά που είναι δύσκολο να καταγγελθεί ένας κύριος υπεύθυνος του χαμού της περίφημης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
Το σίγουρο όμως είναι ότι η βιβλιοθήκη υπήρξε θύμα σφοδρών θρησκευτικών και πολιτικών αντιθέσεων, αλλά και μεγάλων κοινωνικών αναταραχών ενός κοσμου που άλλαζε συνεχών μορφή.
Ένα μικρό ποσοστό έργων που σώθηκαν στάλθηκαν στη Ρώμη, βρέθηκαν στην κατοχή μοναστηριών και μετέπειτα σε βιβλιοθήκες του Βυζαντίου. Κάποια σώθηκαν από λόγιους Άραβες και άλλα βρέθηκαν σε ιδιωτικές συλλογές. Καταλυτική ήταν η συμβολή των ορθόδοξων μοναστηριών που επι Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αντέγραψαν από παπύρους σε περγαμηνές ένα μεγάλο αριθμό χειρογράφων διασώζοντας έτσι έργα ανεκτίμητης αξίας.
Στις αρχές του 21ου αιώνα μια συνεργασία της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης με την UNESCO έκανε εφικτή την αναβίωση της αρχαίας βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Έτσι από το 2002 άρχισε να λειτουργεί η νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ή αλλιώς Bibliotheca Alexandrina η οποία προμηθεύει την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο με μοναδικές συλλογές και σπάνια βιβλιογραφία που αφορά τις τέχνες τα γράμματα και τις επιστήμες.
Η νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας βρίσκεται στην περιοχή Σελσέλα η οποία ταυτίζεται με την περιοχή που βρισκόταν η Βιβλιοθήκη κατά την αρχαιότητα. Γειτονεύει με τη σχολή καλών τεχνών και απολαμβάνει την καταπληκτική θέα της γαλάζιας Μεσογείου. Θεωρείται ένα κομψοτέχνημα της αρχιτεκτονικής και χρησιμοποιεί αποτελεσματικότατα το ηλιακό φως στη μεγαλύτερη πλειοψηφία των εσωτερικών της χώρων. Κατά κοινή ομολογία όλος ο σχεδιασμός της αποδίδει το ειδικό βάρος της κληρονομιάς και αναβιώνει την πολιτισμική ακτινοβολία της Βιβλιοθήκης. Εκτείνεται σε μια έκταση 40 στρεμμάτων, έχει 13 ορόφους και καλύπτει 3.500 θέσεις μελέτης.
Μέχρι στιγμής περιλαμβάνει 8 εκατομμύρια τόμους βιβλίων, 50.000 χάρτες, 100.000 χειρόγραφα, 10.000 σπάνιες εκδόσεις και πολλά ενδιαφέροντα αρχεία ήχου και εικόνας. Η αναγέννησή αυτής της όασης του πολιτισμού επιτεύχθηκε μετά από 2000 χρόνια και με τη βοήθεια πολλών άλλων βιβλιοθηκών και ιδρυμάτων ανά τον κόσμο, μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να συμπληρώσει τη συλλογή της.
SofiaS
08/12/2021
ΑπάντησηΑφήστε στο σχολιό σας