Ελλάδα > Αρχαία Ολυμπία
Η Ολυμπία υπήρξε το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Ήταν ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων που τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια κατά την κλασική αρχαιότητα, από τον 8ο αιώνα π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ.. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου, στην Ηλεία και σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Πύργου. Ήταν χτισμένη κοντά στις βόρειες όχθες του Αλφειού ποταμού και αποκαλούνταν "Άλτις" δηλαδή Ιερό Άλσος. Το ιερό ήταν αφιερωμένο στη λατρεία του θεού Δία, απ' όπου προκύπτει και το όνομα Ολυμπία, υποδηλώνοντας την προέλευση του θεού "από τον Όλυμπο". Η χρονολογία ίδρυσης του ιερού είναι συγκεχυμένη, αλλά η χρονολόγηση αναθημάτων που βρέθηκαν, πιστοποιήσουν ότι από τον 9ο κιόλας αιώνα π.Χ. ήταν ένας ιερός τόπος που ήδη προσέλκυε πλήθος προσκυνητών. Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων τοποθετείται στο 776 π.Χ.,
Το κλίμα στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μεσογειακό, με ήπιο χειμώνα και ζεστό και ξηρό καλοκαίρι. Ξεχωρίζει για την υψηλή ηλιοφάνεια καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, μάλιστα η ευρύτερη περιοχή κατατάσσεται στους τόπους με τη λιγότερη νέφωση στην Ελλάδα. Οι βροχοπτώσεις είναι συχνές μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου, τα ύψη δε της βροχής, είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με το ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου. Τη χειμωνιάτικη περίοδο η θερμοκρασία σπάνια πέφτει κάτω από τους 0°C και η χιονόπτωση είναι εξαιρετικά σπάνια. Στους καλοκαιρινούς μήνες οι βροχοπτώσεις περιορίζονται σε ελάχιστες μπόρες, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται άνω των 30°C και πολύ συχνά ξεπερνά και τους 35°C.
Η επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία είναι όνειρο ζωής για πολλούς ανθρώπους και οι περισσότεροι εξ' αυτών την επισκέπτονται το καλοκαίρι σε συνδυασμό με τις διακοπές τους στην Πελοπόννησο. Τότε οι πρωινές και οι απογευματινές ώρες που αποφεύγουν τη ζέστη του μεσημεριού κρίνονται πιο κατάλληλες για περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο. Ιδανικότεροι μήνες βέβαια για επίσκεψη, θεωρούνται ο Μάιος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος.