Ως Καλλιμάρμαρο είναι γνωστό το Παναθηναϊκό Στάδιο, το στάδιο με την τεράστια ιστορία που βρίσκεται στην Αθήνα, στην περιοχή του Παγκρατίου, δίπλα από το Ζάππειο Μέγαρο. Η φήμη του ιστορικού αυτού μνημείο ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της Ελληνικής πρωτεύουσας, αλλά και της ίδιας της χώρας, καθώς εδώ και αιώνες φιλοξενεί τελετές και εκδηλώσεις ιδιαίτερα σημαντικού ενδιαφέροντος.
Στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Καλλιμάρμαρο υπήρχε από τον 6ο αιώνα π.Χ. ο ιππόδρομος της πόλης. Το κτίσμα αυτό που ήταν ξύλινο, ανακατασκευάστηκε με ασβεστόλιθο το 329 π.Χ., όταν κυβερνήτης της Αθήνας ήταν ο Λυκούργος, παίρνοντας τη μορφή σταδίου. Τέλος, το 140 μ.Χ. επί διακυβέρνησης Ηρώδη του Αττικού πραγματοποιήθηκε μεγάλη ανακαίνιση, στο στάδιο προστέθηκε μάρμαρο και η χωρητικότητά του αυξήθηκε στις 50.000 θέσεις.
Κατά την αρχαιότητα το Παναθηναϊκό Στάδιο φιλοξενούσε μέρος της μεγάλης γιορτής των Παναθηναίων. Τα αρχαία Παναθήναια ήταν η μεγαλύτερη γιορτή της Αθήνας που λάμβανε χώρα κάθε 4 χρόνια από το 566 π.Χ., έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.. Ήταν αφιερωμένα στην προστάτιδα της πόλης τη θεά Αθηνά και περιελάμβαναν θρησκευτικές τελετές, αθλητικά αγωνίσματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μάλιστα για τους κατοίκους της Αθήνας η σημασία των Παναθηναίων ήταν τόσο μεγάλη που επισκιάζονταν μονάχα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στα Βυζαντινά χρόνια η σημασία του σταδίου υποβαθμίστηκε, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το Παναθηναϊκό Στάδιο λεηλατήθηκε και τα μαρμαρά του αφαιρέθηκαν και εκλάπησαν. Το 1894, σε συνέδριο στο Παρίσι που διοργανώθηκε από τον βαρόνο Πιερ ντε Κουμπερτέν ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή με σκοπό την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά από πρόταση του Δημήτριου Βικέλα η πρώτη διοργάνωση ανατέθηκε στην Αθήνα, γεγονός που έφερε ενθουσιασμό στους κατοίκους της απελευθερωμένης ελληνικής πρωτεύουσας.
Το Καλλιμάρμαρο που ορίστηκε ως τόπος διεξαγωγής των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων δέχτηκε ολική ανακαίνιση σε σχέδια Αναστάσιου Μεταξά και Ερνέστου Τσίλλερ και αναμαρμαρώθηκε μερικώς (το έργο ολοκληρώθηκε το 1990) με την οικονομική βοήθεια του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ. Έτσι το 1896, τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων το Παναθηναϊκό Στάδιο φιλοξένησε την τελετή έναρξης και λήξης των αγώνων, τον τερματισμό του Μαραθωνίου, καθώς και αγωνίσματα πάλης, άρσης βαρών, στίβου και γυμναστικής.
Ο 20ος αιώνας καθιέρωσε το Καλλιμάρμαρο ως ένα τόπο φιλοξενίας σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων, μεγάλων αθλητικών γεγονότων, επίσημων τελετών υψηλού συμβολισμού, αλλά και μεγάλων εθνικών επιτυχιών.
Η εμβέλεια του Παναθηναϊκού Σταδίου όμως, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να έχει παγκόσμιες διαστάσεις. Και αυτό, διότι εκτός από σημαντικές εκδηλώσεις που φιλοξενεί, αποτελεί και τόπο τερματισμού του Κλασικού ή Αυθεντικού Μαραθώνιου των Αθηνών. Πρόκειται για έναν διεθνή αγώνα μαραθωνίου που είναι ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός και κάθε δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου στην Αθήνα. Οι δρομείς ξεκινάνε από το Μαραθώνα και καλύπτοντας την κλασική διαδρομή των 42.195 μέτρων τερματίζουν στο Καλλιμάρμαρο.
Το Παναθηναϊκό Στάδιο είναι στο κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά στο Ζάππειο και μόλις πίσω από το Κοινοβούλιο, εάν διασχίσετε τον Εθνικό Κήπο. Μπροστά ακριβώς στο Καλλιμάρμαρο κάνει στάση το τραμ, στάση ΜΕΤΣ, γραμμές 2,4,10,11.
Αφήστε στο σχολιό σας