Οι "Τάφοι των Βενιζέλων" βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από την ανατολική πλευρά της πόλης, στο δρόμο για το αεροδρόμιο. Πρόκειται για τους τάφους του Ελευθερίου Βενιζέλου που διετέλεσε 7 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας και του γιου του Σοφοκλή Βενιζέλου που υπήρξε πρωθυπουργός για μικρά διαστήματα από το 1944 μέχρι τι 1963. Σήμερα οι “Τάφοι των Βενιζέλων” αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα των Χανίων και της Κρήτης.
Ένα μεγάλο κεφάλαιο για τα Χανιά, όπως και για ολόκληρη την Ελλάδα είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της γενέτηρά του, της Κρήτης. Ενώ, στη συνέχεια καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τα πολιτικά, γεωστρατηγικά, και κοινωνικά δεδομένα του Ελληνικού Κράτους. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος γεννήθηκε το 1864 στις Μουρνιές Χανίων, έναν οικισμό που βρίσκεται περίπου 4 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Υπήρξε πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας (1910), έδρασε καταλυτικά για την πολυπόθητη “ένωση” της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα (1913), ενώ διετέλεσε 7 φορές πρωθυπουργός του ελληνικού κράτους από το 1910, έως το θάνατό του το 1936.
Πρωταγωνίστησε πολιτικά στο διπλασιασμό της έκτασης του Ελληνικού κράτους, καθώς μετά τον Α’ ΒαλκανικόΠόλεμο (1912-1913) αυτό επεκτάθηκε απελευθερώνοντας πλήθος σκλαβωμένων ελληνικών περιοχών. Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914) θεωρώντας ότι η Ελλάδα έπρεπε να σταθεί στο πλευρό της αγγλογαλλικής συμμαχίας “Αντάντ” διαφώνησε ανοιχτά με τον φιλογερμανό (λόγω συγγενικών σχέσεων με τον γερμανικό θρόνο) Βασιλιά Κωνσταντίνο Α’, ο οποίος προωθούσε την ουδετερότητα, πιστεύοντας στην τελική νίκη των “Κεντρικών Δυνάμεων” (Γερμανίας, Αυστροουγγαρίας, Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Βουλγαρίας). Η διένεξη αυτή οδήγησε στον Εθνικό Διχασμό (1915-1922) που έληξε με τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Βενιζέλου σημαδεύτηκε από την απόπειρα δολοφονίας του από πολιτικούς αντιπάλους (1933) και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1935, τότε αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι όπου και απεβίωσε στις 18 Μαρτίου 1936. Ετάφει σε ύψωμα στην αρχή του Ακρωτηρίου της Κρήτης, κοντά στον τόπο γένεσης του.
Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και το άγαλμα του ήρωα Σπύρου Καγιαλεδάκη ο οποίος έλαβε μέρος στην Κρητική Επανάσταση (1895-1898). Στις 9 Φλεβάρη του 1897, στο ύψωμα που σήμερα φιλοξενεί τους τάφους των Βενιζέλων, είχαν οχυρωθεί οι κρητικοί επαναστάτες, δεχόμενοι βομβαρδισμούς στόλων των "Μεγάλων Δυνάμεων" που δεν επιθυμούσαν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Όταν μια οβίδα έριξε τον ιστό και την ελληνική σημαία, ο Καγιαλεδάκης την άρπαξε και τη σήκωσε ψηλά κάνοντας το "κορμί του ιστό". Το γεγονός αυτό εντυπωσίασε τους Ναυάρχους που διέταξαν κατάπαυση πυρός με έναν Ιταλό υποναύαρχο να αναφέρει: "Η ανύψωση της σημαίας με αυτόν τον ηρωικό τρόπο, αποτέλεσε μια στιγμή της ζωής μου που δε θα ξεχάσω ποτέ".
Σήμερα ο λόφος του Ακρωτηρίου της Κρήτης που φιλοξενεί τους Τάφους των Βενιζέλων προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες σε ετήσιο επίπεδο. Βέβαια, εκτός από το ιστορικό βάρος και εμβέλεια του τόπου, ο λόφος διακρίνεται για τη μαγευτική θέα προς την πόλη των Χανίων. Επίσης, πρόκειται για ένα ιδανικό μέρος ώστε να απολαύσει κάποιος τον καφέ, το ποτό, ή το γλυκό του στις διάσημες καφετέριες της περιοχής.
Αφήστε στο σχολιό σας