Ελλάδα > Δελφοί

Δελφοί

(Πληθυσμός: 1767)

Ο ομφαλός της γης

Οι Δελφοί υπήρξαν το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου, απέκτησαν διεθνή φήμη και λειτούργησαν ως συνδετικός κρίκος ελληνικότητας ανάμεσα στις πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας. Βρίσκονται στη Φωκίδα μεταξύ Άμφισσας και Λιβαδειάς στη νοτιοδυτική πλαγιά του Παρνασσού. Οι πρώτες ιστορικές αναφορές προκύπτουν από τα Ομηρικά Χρόνια (Γεωμετρική Εποχή 1200 π.Χ.-700 π.Χ.) όταν καταγράφεται ως "Πυθώ" από το φίδι (πύθωνα) που σκότωσε εκεί ο Απόλλωνας ώστε να κατακτήσει αυτό το όμορφο και ιερό μέρος. Το όνομα "Δελφοι" συνδέεται με το αρχαιοελληνικό "Δελφύς" που σημαίνει «μήτρα, κοιλιά» αλλά και τον "Δελφό" γιο του Απόλλωνα, ο οποίος επινόησε τη μαντική τέχνη. Το προσωνύμιο «ομφαλός της Γης» που έκανε τους αρχαίους Έλληνες να αναφέρονται στους Δελφούς ως το κέντρο του κόσμου, προκύπτει πάλι από τη μυθολογία. Όταν ο Απόλλωνας έγινε άρχοντας και προστάτης των Δελφών, ο Δίας έριξε στο

Κλίμα Δελφοί

Το κλίμα των Δελφών είναι μεσογειακό και χαρακτηρίζεται από ήπιους ψυχρούς χειμώνες που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των σχετικά περιορισμένων βροχοπτώσεων και ξηρά θερμά καλοκαίρια. Θερμοκρασιακά η περιοχή επηρεάζεται από τον Παρνασσό με αποτέλεσμα η ζέστη του καλοκαιριού να μετριάζεται από από το δροσερό βουνίσιο αεράκι. Από την άλλη η ψυχρή περίοδος που υφίσταται μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου εμφανίζει σχετικά ήπια καιρικά φαινόμενα. Δύο ακόμα χαρακτηριστικά είναι ότι η ηλιοφάνεια στους Δελφούς είναι από τις υψηλότερες στον Ελλαδικό χώρο και τα επίπεδα υγρασίας στην περιοχή είναι ιδιαίτερα χαμηλά.



Η επίσκεψη στον "ομφαλό της γης" μπορεί να γίνει καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, σαφώς βέβαια οι μήνες Μάιος, Ιούνιος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος κρίνονται ιδανικότεροι καθώς προσφέρουν ιδιαίτερα ευχάριστες θερμοκρασιακές και κλιματολογικές συνθήκες περιήγησης στις υπαίθριες αρχαιότητες.

Αξιοθέατα Δελφοί

Τύποι Αξιοθεάτου