Πρόκειται για την κεντρική πλατεία του Ναυπλίου που έχει το ίδιο όνομα με τη διάσημη Πλατεία Συντάγματος των Αθηνών. Σίγουρα υπολείπεται σε φήμη από τη μεγάλη πλατεία της σύγχρονης ελληνικής πρωτεύουσας, αλλά ιστορικά είναι εξίσου σημαντική. Σήμερα αποτελεί το πλέον δημοφιλές σημείο συνάντησης, στην καρδιά του Ναυπλίου και ξεχωρίζει για την αρχοντική ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα ιστορικά κτίρια που την περιβάλλουν.
Εδώ και αιώνες η Πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο ορίζει την καρδιά του κέντρου της πόλης. Πιο συγκεκριμένα αναφορές από το 1540 δείχνουν ότι εδώ βρισκόταν το Σαράι του Οθωμανού διοικητή της Πελοποννήσου. Τότε η πλατεία ονομαζόταν “Πλατεία Πλατάνου” καθώς έπαιρνε το όνομά της από τον τεράστιο πλάτανο που δέσποζε σε αυτή. Το 1843 η πλατεία ονομάστηκε σε “Πλατεία Λουδοβίκου” προς τιμήν του πατέρα του βασιλιά Όθωνα, ενώ την ίδια χρονιά έλαβε το σημερινό της όνομα ίδιο με αυτό της Πλατείας Συντάγματος στην Αθήνα.
Τα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα μεγάλα προβλήματα όπως η αγροτική γη, οι εθνικές γαίες, η εκπαίδευση και άλλα, ταλάνιζαν τη χώρα που βρίσκονταν στα πρόθυρα πτώχευσης. Ταυτόχρονα, ο απολυταρχικός τρόπος άσκησης της εξουσίας από το παλάτι επιβάρυνε επιπλέον την ατμόσφαιρα.
Από το 1840 Ο Μακρυγιάννης μαζί με άλλους οπλαρχηγούς του 21’, αλλά και τη συνεργασία πολιτικών ίδρυσε οργάνωση που θα απαιτούσε την επιβολή συντάγματος. Το κίνημα εκδηλώθηκε την 3η Σεπτεμβρίου 1843 με κατάληψη νευραλγικών κτιρίων και κύριο σημείο διαμαρτυριών τον χώρο μπροστά στα ανάκτορα (σημερινή Βουλή). Μέσα σε λίγες ώρες τα αιτήματα του λαού είχαν γίνει αποδεκτά και η επόμενη μέρα βρήκε την Ελλάδα να περνά από την Απόλυτη στη Συνταγματική Μοναρχία και τις κεντρικές πλατείες των Αθηνών και του Ναυπλίου να μετονομάζονται σε Πλατείες Συντάγματος.
Εκτός από ένα κεντρικό σημείο που σφύζει από ζωή και συγκεντρώνει πολλούς ντόπιους και επισκέπτες σε καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια, η Πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία. Περιβάλλεται άλλωστε από μερικά από τα σημαντικότερα κτίρια της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών, το τζαμί που χρησιμοποιήθηκε το 1928 ως η πρώτη Βουλή της απελευθερωμένης Ελλάδας, το ενετικό κτίριο που στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Θέατρο Τριανόν. Αλλά και σημαντικά ορόσημα όπως το σπίτι του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια και το σπίτι του ήρωα της Επανάστασης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
hrihatz
08/12/2021
Απάντησηcrazymech
08/12/2021
ΑπάντησηΑφήστε στο σχολιό σας