Ελλάδα > Πάργα
Μικρή κωμόπολη με μεγάλη ιστορία, η Πάργα διακρίνεται για την ασύλληπτη και σπάνια ομορφιά της, τις πεντακάθαρες θάλασσες, τα δάση, τα γραφικά δρομάκια με τα παραδοσιακά σπίτια, που δίνουν την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε νησί. Η Πάργα ήταν γνωστή κατά την αρχαιότητα ως Παράγειρος, Παραγαία και Υπαργός, ονόματα στα οποία οφείλει τη σημερινή της ονομασία. Ήταν η αρχαία Τορύνη του Πτολεμαίου και του Πλούταρχου. Όπως έχει αποδειχτεί ιστορικά, η Πάργα υπάρχει ως οικισμός από τους βυζαντινούς χρόνους. Η πρώτη αναφορά στην πόλη με το σημερινό της όνομα γίνεται το 1387 από τον Ιωάννη Καντακουζηνό, ως μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ηπείρου. Μετά από τις κατακτήσεις των Νορμανδών και των Ενενετών, η Πάργα γνώρισε την Τουρκική κυριαρχία το 1452 και την καταστροφή της από τους ίδιους, το 1537. Οι Βενετοί την ξανάχτισαν το 1572, έπειτα τέθηκε υπό την προστασία της Γαλλίας και το 1800 υπό την προστασία των Ρώσων και του σουλτανικού στόλου, με ανεξάρτητο διοικητή. Οι Γάλλοι
Ο καιρός στην Πάργα ορίζεται από το τυπικό μεσογειακό της κλίμα που φέρνει θερμά και ξηρά καλοκαίρια, αλλά και σύντομους χειμώνες με ήπια καιρικά φαινόμενα. Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο κυριαρχεί η ηλιοφάνεια και οι θερμοκρασίες κινούνται άνω των 20°C. Κατά τους πιο θερμούς καλοκαιρινούς μήνες το θερμόμετρο ξεπερνά συχνά τους 30°C με τη θαλάσσια αύρα να γλυκαίνει την ατμόσφαιρα τις απογευματινές και βραδυνές ώρες. Η θέση της στο δυτικό τμήμα του ηπειρωτικού κορμού της χώρας δίνει αρκετές βροχοπτώσεις που παρατηρούνται κυρίως μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου. Ενώ η μέση θερμοκρασία υπερβαίνει τους 13C ακόμα και κατά τους ψυχρούς μήνες (Δεκ. Ιαν. Φεβ.).
Το γεγονός αυτό κάνει την Πάργα ιδανικό προορισμό ακόμα και την περίοδο του χειμώνα όταν οι συχνές ηλιόλουστες μέρες ορίζουν ένα καταπληκτικό σκηνικό που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τα γραφικά καλντερίμια που θυμίζουν νησί. Το καλοκαίρι βέβαια εκτοξεύει τον αριθμό των επισκεπτών, αφού όχι άδικα η περιοχή χαρακτηρίζεται η Ριβιέρα της Ηπείρου.