Τα τελευταία χρόνια ο ποταμός Αχέροντας αποτελεί μαγνήτη για επισκέπτες και παραθεριστές από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως ράφτινγκ, ποδηλασίας και περιπατητικών εκδρομών προσελκύει επισκέπτες που έλκονται από την αδρεναλίνη, αλλά και αυτούς που θέλουν να περιηγηθούν στην ομορφιά της φύσης.
Κατά το σύνολο του μήκους της ροής του, από τις πηγές του στο Σιστρούνι Ιωαννίνων έως τις εκβολές του στο Ιόνιο Πέλαγος δίπλα το χωριό Αμμουδιά διέρχεται μέσα από έντονα εναλλασσόμενο ανάγλυφο (φαράγγια, πεδιάδες), ενώ η πυκνή βλάστηση στις δύο πλευρές του δημιουργεί αμέτρητες όμορφες εικόνες. Η ευρύτερη περιοχή κοντά στο χωριό Γλυκή που βρίσκεται 28 χιλιόμετρα από την Πάργα διαθέτει τουριστικές υποδομές με ξενοδοχεία και επιχειρήσεις που προσφέρουν διάφορες δραστηριότητες.
Ο Αχέροντας είναι ο γνωστότερος ποταμός στην Ελληνική Μυθολογία, καθώς μέσω αυτού διέρχονταν ο "ψυχοπομπός" Ερμής παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο Βασίλειο του Άδη. Η κάθε ψυχή έπρεπε να δώσει έναν οβολό για τη μεταφορά και αυτός ήταν ο λόγος που στην αρχαιότητα κάτω από τη γλώσσα του κάθε νεκρού τοποθετούνταν ένας οβολός πριν τον ενταφιασμό.
Στο ύψος του χωριού Μεσοπόταμος ο Αχέροντας συναντά τους παραποτάμους Πυριφλεγέθοντα και Κωκυτό και εκεί βρίσκεται το διάσημο Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Όπως διαφαίνεται και από το όνομά του το Νεκρομαντείο του Αχέροντα διέφερε από τα Μαντείο των Δελφών και αυτού της Δωδώνης καθώς σκοπός του ήταν η διευκόλυνση της επικοινωνίας των επισκεπτών με τις ψυχές των νεκρών συγγενών τους και όχι η παροχή κάποιου χρησμού.
Αφήστε στο σχολιό σας