Η γεωγραφική θέση της Σύρου με το σημαντικό λιμάνι της, την κατέστησαν ως ένα σημείο επιρροής πολλών πολιτισμών, γεγονός που είναι εμφανές και στην τοπική κουζίνα του νησιού, η οποία χαρακτηρίζεται από μία πολυεθνικότητα και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι εδώ γράφτηκε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής στην Ελλάδα, λίγο μετά την Επανάσταση του 1821 . Ανάμεσα στα πλούσια εδέσματα που προσφέρονται στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού, ξεχωρίζουν το κατσικάκι με τα καπαρόφυλλα, το χταπόδι ξυδάτο με λιαστή ντομάτα, η μαραθόπιτα, η στραπατσάδα, το ψάρι με ξερή κάπαρη, η Κουμπέμπα Συριανή με δαμάσκηνα κ.ά. Εκτός από την παραδοσιακή κουζίνα, η Σύρος διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα, όπως το τυρί "Σαν Μιχάλη", ένα σκληρό κίτρινο που φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα και θυμίζει λίγο την ιταλική παρμεζάνα. Η Σύρος είναι επίσης διάσημη για τη ζαχαροπλαστική της, με το παραδοσιακό λουκούμι που φτιάχνεται στο νησί πάνω από 100 χρόνια με συνταγή που έχει τις ρίζες της στη Μικρά Ασία και τη χαλβαδόπιτα, μία μάζα από μαρέγκα, ζάχαρη και μέλι με πολλά αμύγδαλα, ανάμεσα σε δύο όστιες. Στο νησί καλλιεργούνται μερικές σπάνιες ποικιλίες αμπελιού, όπως οι κόκκινες "πρόνικο", "ρωμέικο", "αρμελετούσα" και οι λευκές "αυγουστιάτης" και "κατσανό".
fotini1985
15/04/2023
ΑπάντησηΑφήστε στο σχολιό σας