Βόρεια Ευρώπη > Ταλίν > Ιστορικό Κέντρο του Ταλίν
Χωρίς καμία αμφιβολία το ομορφότερο μέρος της πρωτεύουσας της Εσθονίας είναι το ιστορικό της κέντρο. Εμπερικλείει τον ορισμό της μεσαιωνικής ατμόσφαιρας και χαρακτηρίζεται από μικρά πλακόστρωτα σοκάκια, καμπαναριά γοτθικού ρυθμού και μεσαιωνικές υπαίθριες αγορές. Αυτά, σε συνδυασμό με τις μικρές, ζεστές καφετέριες και τα όμορφα εστιατόρια ή παμπ που βρίσκονται σε αναπαλαιωμένα κτήρια συνθέτουν τη μαγευτική εικόνα του Ιστορικού Κέντρου του Ταλίν.
Η οικοδόμησή της Παλιάς Πόλης του Τάλιν πραγματοποιήθηκε σταδιακά από τον 13ο ως το 16ο αιώνα. Η Εσθονική πρωτεύουσα, που παλιότερα ονομαζόταν Reval, υπήρξε μια ακμάζουσα εμπορική πόλη με πληθώρα μαγαζιών, σπιτιών και εκκλησιών, που περιβάλλονταν από ισχυρά τείχη και φρούρια που προστάτευαν την πόλη.
Το Ταλίν ως πρωτεύουσα του Δουκάτου της Εσθονίας ήταν ανέκαθεν εμπορικός σταθμός μεταξύ Ρωσίας, Σκανδιναβίας και άλλων Βαλτικών πρωτευουσών. Μεταξύ 1219-1285 κατακτήθηκε από Δανούς Τευτονες Ιππότες που άφησαν το στίγμα τους στην όψη της πόλης. Το 1561 διοικήθηκε από τους Σουηδούς και το 1710 έγινε τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Αποτέλεσμα των διαφορετικών ηγεσιών που πέρασαν από το Τάλιν είναι μια πολυδιάστατη αρχιτεκτονική που καθρεφτίζεται στα οικοδομήματα του Ιστορικού Κέντρου.
Ρυμοτομικά το παλιό Τάλιν χωρίζονταν στην Κάτω Πόλη που φιλοξενούσε τον απλό λαό και την οικονομική ζωή του οικισμού και τον λόφο Τοόμπέα όπου ζούσε η αριστοκρατία της εποχής.
Η Κάτω Πόλη ήταν ο τόπος των εργατών, των εμπόρων, αλλά και των καλλιτεχνών. Είχε μαγαζιά, σπίτια και ορισμένα αρχοντικά, ενώ σήμερα αποτελεί το πιο πολυσύχναστο μέρος για αγορές, περιήγηση και ψυχαγωγία. Εδώ ξεχωρίζει το κτίριο του δημαρχείου, που χτίστηκε το 1371 και σήμερα λειτουργεί ως δημοτικό μουσείο.
Από την άλλη, ο λόφος Tοόμπεα περιλαμβάνει φρούρια, μνημεία και εκκλησίες. Υπήρξε η έδρα Εσθονών ηγετών, της δανέζικης αριστοκρατίας, όπως και Σουηδών και Ρώσων κατακτητών. Εδώ, βρίσκεται και ο δανέζικος βασιλικός κήπος, μια όαση ξεκούρασης για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Αλλά και επιβλητικές εκκλησίες όπως η Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και η εκκλησία του Saint Olav.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιστορικό κέντρο του Ταλίν δέχτηκε σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά τον Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όμως γιάτρεψε τις πληγές του και ανοικοδομήθηκε διατηρώντας την παραδοσιακή του όψη. Έτσι, σήμερα μία βόλτα στην Παλιά Πόλη του Ταλλίν, που από το 1997 έχει ανακηρυχθεί συνολικά ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, ταξιδεύει τους επισκέπτες σε μια άλλη εποχή.
iliasmich
08/12/2021
Απάντησηpescadito
08/12/2021
ΑπάντησηΑφήστε στο σχολιό σας