Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Τήνου ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, γεγονός που έχει επηρεάσει την κουζίνα του νησιού, που περιλαμβάνει εδέσματα με τοπικά αγνά υλικά, παραγόμενα στο νησί.
Τα φημισμένα πιάτα του νησιού
Διάσημες σπεσιαλιτέ του νησιού είναι η "λούζα", ένα τοπικό έδεσμα που φτιάχνεται από χοιρινό. Διάσημες είναι οι αγκινάρες και οι μαραθοτηγανίτες. Ενώ, η φρουτάλια είναι η ομελέτα που συνδυάζει το άγριο αγκιναράκι και τη λούζα (ντόπιο λουκάνικο) με πατάτες. Κατά την παραμονή σας εδώ μη διστάσετε να γευτείτε τα τυριά της Τήνου, που παράγονται στο σύγχρονο τυροκομείο του νησιού. Και τέλος για επιδόρπιο, ιδανικά είναι τα ξεροτήγανα, τα αμυγδαλωτά, οι μπεζέδες και οι γλυκές τυρόπιτες.
Τα κρασιά της Τήνου
Το ξηρό έδαφος, το μικροκλίμα και η πρωινή υγρασία στις πλαγιές του βουνού ευνοούν την καλλιέργεια αμπελώνων. Οι "σκληραγωγημένες" κυκλαδίτικες ποικιλίες (Ασύρτικο, Μαυροτράγανο, Μονεμβασιά, Μαντηλαριά) ευδοκιμούν στο νησί. Το θερμό και άνυδρο περιβάλλον δίνει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στα κρασιά, ενώ ιδανικό είναι να επισκεφτείτε και ένα οινοποιείο.
Elen64
17/04/2023
ΑπάντησηΑφήστε στο σχολιό σας