Χίος

(Πληθυσμός: 50.483)

Χίος το όνομα, η ιστορία και πληροφορίες για το νησί

Η Χίος είναι νησί του Βορείου Αιγαίου και βρίσκεται νότια της Λέσβου και βόρεια της Ικαρίας. Πολύ κοντά στα ανατολικά της βρίσκονται οι Οινούσσες και στα δυτικά της τα Ψαρά. Συνολικά φιλοξενεί 50.483 κατοίκους, όντας το 6ο μεγαλύτερο πληθυσμιακά νησί της Ελλάδας, όπως επίσης κατατάσσεται στην 6η θέση από άποψη έκτασης. Το αρχαίο όνομα του νησιού, κατά τον Όμηρο, ήταν Κίος με το σημερινό όνομα να αποτελεί εξέλιξή του. Σύμφωνα με το μύθο, αυτό προέρχεται είτε από τη νύμφη Χιόνη, την κόρη του πρώτου μυθικού βασιλιά του νησιού και γιο του θεού Διονύσου και της Αριάδνης, Οινοπίωνα, είτε από τον "Χίο", τον γιο του Ωκεανού ή του Ποσειδώνα. Επίσης, στην αρχαιότητα η Χίος έχει αναφερθεί ως “Οφιούσα” λόγω των πολλών φιδιών που είχε, αλλά και ως “Πυτιούσα” εξ’ αιτίας των πολλών πεύκων του βόρειου τμήματος του νησιού. Ίχνη κατοίκησης στο νησί ανάγονται στη Νεολιθική Εποχή

Κλίμα Χίος

Η Χίος έχει εύκρατο μεσογειακό κλίμα και σπάνια αντιμετωπίζει ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καύσωνα, χιόνι και παγετό λόγω του σταθεροποιητικού ρόλου της θάλασσας που την περιβάλλει. Η ψυχρή περίοδος που διαρκεί από τα τέλη Οκτωβρίου έως το τέλος Μαρτίου συγκεντρώνει αρκετές βροχοπτώσεις, χαρακτηρίζεται από κάποια αστάθεια και κατά τους πλέον ψυχρότερους μήνες (Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος)  η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους 11°C. Η άνομβρη και θερμή περίοδος διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο και η μέση θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες κυμαίνεται στους 27°C, χωρίς βέβαια να σπανίζουν οι περίοδοι που η θερμοκρασίες αγγίζουν τους 35°C.

 

Όλες οι εποχές στο νησί έχουν τη δική τους ξεχωριστή ομορφιά, αναμφισβήτητα όμως οι καλοκαιρινοί μήνες συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Τότε οι εύκρατες θερμοκρασίες και η θετική επιρροή της θάλασσας δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον. Αλλά και όταν οι θερμοκρασίες μπορεί να ξεπεράσουν τους 30°C ο σταθερός βόρειος άνεμος 3-5 m/s (μελτέμι) δροσίζει την ατμόσφαιρα.

Αξιοθέατα Χίος

Τύποι Αξιοθεάτου