Προϊόν - σήμα κατατεθέν του νησιού, η μαστίχα της Χίου έχει συνδεθεί επί αιώνες με την οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Πρόκειται για τη φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό και τα κλαδιά του σχίνου, κάτι που προκαλείται με το χάραξη του δέντρου με κάποιο αιχμηρό εργαλείο. Στη συνέχεια η μαστίχα εμφανίζεται ως δάκρυ ενός κολλώδους και διαυγούς υγρού και πέφτει στο έδαφος. Με την πάροδο 15-20 ημερών παίρνει τη στερεή της μορφή, σε ακανόνιστα σχήματα κρυσταλλικής μορφής, για να ακολουθήσει η διαδικασία της επεξεργασίας της. Οι πρώτες αναφορές γύρω από τη μαστίχα ανάγονται στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα από τον Ηρόδοτο, ενώ συναντώνται και αρκετές αναφορές σε ιατρικές συνταγές, κατά την ύστερη αρχαιότητα, καθώς η θεωρούνταν ευεργετική για την υγεία. Στις μέρες μας έχει πλέον αποδειχθεί επιστημονικά η θεραπευτική ιδιότητα της μαστίχας και χρησιμοποιείται ως συστατικό σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Επιπλέον, χάρη στο ιδιαίτερα ευχάριστο άρωμά της καταναλώνεται ως τσίχλα ή χρησιμοποιείται σε συνταγές μαγειρικής. Από το 1997 η μαστίχα Χίου έχει χαρακτηριστεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, κάτι που σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά της οφείλονται κυρίως στο γεωγραφικό περιβάλλον και, κατά συνέπεια, προστατεύεται από την πώληση οποιασδήποτε απομίμησης.
Ιδανικός χώρος που παρέχει σφαιρική γνώση και πληροφορίες για αυτό το μοναδικό προϊόν της Χίου είναι το Μουσείο Μαστίχας που βρίσκεται κοντά στο Πυργί.
Αφήστε στο σχολιό σας