Ελλάδα > Θεσσαλονίκη > Πλατεία Αριστοτέλους
Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για τη διασημότερη πλατεία της Θεσσαλονίκης και πιθανότατα για την κομψότερη ολόκληρης της Ελλάδας. Η Πλατεία Αριστοτέλους είναι ένα “σήμα κατατεθέν” και αποτελεί μαγνήτη για τους τουρίστες και τους κατοίκους της πόλης.
Ντόπιοι και επισκέπτες, συνδυάζουν τα ψώνια, τον καφέ, ή την περιήγησή τους, με ένα πέρασμα από τη μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Ένας περίπατος στην Πλατεία Αριστοτέλους προσφέρει την αίσθηση ότι η "Νύμφη του Θερμαΐκού" ενώνεται με τη θάλασσα. Ενώ επίσης, η Αριστοτέλους φανερώνει την αρχοντική πλευρά της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη χωροταξία και τη νεοκλασική αρχιτεκτονική των κτιρίων που περιβάλουν την πλατεία.
Πού βρίσκεται η Πλατεία Αριστοτέλους;
Βρισκόμενη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η Πλατεία Αριστοτέλους διατρέχει κάθετα τους βασικότερους δρόμους της πόλης (Εγνατία, Τσιμισκή Μητροπόλεως) καταλήγοντας στη Λεωφόρο Νίκης και το φημισμένο παραλιακό μέτωπο της πρωτεύουσας της Μακεδονίας. Διαθέτει πλήθος καταστημάτων, καφέ και εστιατορίων, ενώ εκτός από εμπορικό κόμβο, αποτελεί χώρο κοινωνικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, όπως επίσης και σημείο πολιτικών συγκεντρώσεων.
Είναι η καρδιά της Θεσσαλονίκης και ένας από τους λίγους τόπους που συνδέει απρόσκοπτα τον αστικό ιστό της με την αύρα της θάλασσας. Και όλα αυτά σε ένα παραλιακό αστικό κέντρο όπου πολεοδομικές αστοχίες το έχουν χαρακτηρίσει ως ένα αστικό συγκρότημα που στρέφει την πλάτη του προς το γαλάζιο του Θερμαϊκού.
Η πλατεία του Ερνεστ Εμπράρ
Η ιστορία της Πλατείας Αριστοτέλους ξεκινά το 1917, όταν ο Γάλλος αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Ερνεστ Εμπράρ τη σχεδίασε αμέσως μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε, το μεγαλύτερο τμήμα της Θεσσαλονίκης.
Στα σχέδιά του, ο Εμπράρ οραματίστηκε ένα μεγαλεπήβολο έργο που θα συνδύαζε ευρωπαϊκά και βυζαντινά στοιχεία. Κάτι που πραγματοποιήθηκε μόνο εν μέρει, καθώς στην οριστική διαμόρφωση της πλατείας, τη δεκαετία του 60’, έγιναν αρκετές τροποποιήσεις και απλοποιήσεις. Μάλιστα, τότε η Θεσσαλονίκη έχασε την ευκαιρία να γίνει μια μοντέρνα και λειτουργική πόλη, καθώς τα σχέδια που εκπόνησε ο Ερνεστ Εμπράρ για όλο το αστικό κέντρο δεν υιοθετηθήκαν.
Τα επιβλητικά κτίρια με τις κολόνες και τις καμάρες που περιβάλουν την Πλατεία Αριστοτέλους ορίζουν το ύφος της συνολικής κατασκευής. Φιλοξενούν γραφεία, επιχειρήσεις και οργανισμούς, ενώ στα ισόγειά τους στεγάζονται εστιατόρια, τράπεζες και πολλά καταστήματα. Στην ανατολική πλευρά του τμήματος της πλατείας, που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα στέκει η προτομή του Αριστοτέλη. Του φιλοσόφου από τα Στάγιρα της Χαλκιδικής, του οποίου το όνομα φέρει η πλατεία. Λίγο πιο πάνω, δεσπόζει το κινηματοθέατρο Ολύμπιον, η καρδιά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ενώ ακριβώς απέναντι βρίσκεται το ιστορικό ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλάς (Electra Palace) με την καταπληκτική θέα από το μπαλκόνι του τελευταίου ορόφου (roof garden).
Η αφετηρία του "shopping therapy" στο κέντρο της συμπρωτεύουσας ξεκινά από την Πλατεία Αριστοτέλους. Με άμεση πρόσβαση και στις δύο κατευθύνσεις των οδών Τσιμισκή και Μητροπόλεως, ο επισκέπτης έχει πρόσβαση στην καρδιά του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης. Καταστήματα ρούχων, παπουτσιών, διακόσμησης, αλλά και χρυσοχοεία έχουν την τιμητική τους. Ενώ μεγάλα brands, μόδας, αθλητικών και τεχνολογίας βρίσκονται επίσης εδώ.
Εύκολα λοιπόν συμπεραίνει κανείς, ότι το τρίπτυχο Αριστοτέλους Θεσσαλονίκη Μαγαζιά επαληθεύεται πλήρως και ενσαρκώνεται γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης. Την πλατεία ενίοτε λειτουργεί ως τόπος συνάντησης ή μικρού διαλείμματος για καφέ και φαγητό κατά τη διάρκεια του καταναλωτικού οίστρου.
Όμορφες βόλτες με αφετηρία την Πλατεία Αριστοτέλους
Το παραλιακό μέτωπο που διασταυρώνεται με το χαμηλότερο σημείο της Πλατείας Αριστοτέλους είναι πάντα μια ιδανική επιλογή για περίπατο, ιδιαίτερα τις μέρες με καθαρό ορίζοντα όπου απέναντι φαίνεται ο Όλυμπος.
Ανηφορίζοντας στην πλατεία μη χάσετε την ευκαιρία να περιπλανηθείτε στις σκεπαστές αγορές. Δυτικά της πλατείας, ανάμεσα στις οδούς Βασιλέως Ηρακλείου και Ερμού θα βρείτε την Αγορά Μοδιάνο, και επίσης δυτικά στην οδό Βλάλι, ξεκινά η Αγορά Καπάνι. Αντίθετα στην ανατολική πλευρά της Πλατείας Αριστοτέλους, στον ομώνυμο δρόμο, βρίσκεται η Αγορά Βατικώτη στο ύψος της Πλατείας Άθωνος.
Λίγο ψηλότερα της Πλατείας Αριστοτέλους, περνώντας την Εγνατία, θα δείτε το Άγαλμα του Βενιζέλου και διασχίζοντας το ομώνυμο πάρκο θα φτάσετε στη Ρωμαϊκή Αγορά. Τέλος, συνεχίζοντας ανηφορικά, θα φτάσετε στο Ναό του Αγίου Δημητρίου του πολιούχου και προστάτη της Θεσσαλονίκης.
themis
08/12/2021
Απάντησηhrihatz
08/12/2021
Απάντησηg007pap
04/11/2014
ΑπάντησηKaterinachania
04/11/2014
dimis
08/12/2021
ΑπάντησηΑφήστε στο σχολιό σας