Ελλάδα > Άγιο Όρος > Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας

Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Άγιο Όρος

Στη 13η θέση της ιεραρχίας μεταξύ των Μονών του Αγίου Όρους βρίσκεται η πραγματικά επιβλητική Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας. Η φωτογραφία του μοναστηριού έχει γίνει πρωτοσέλιδο σε περιοδικά και ιστοσελίδες, ταξιδεύοντας σε κάθε γωνιά της γης. Και χωρίς αμφιβολία έχει δομήσει ένα "σήμα κατατεθέν" της Αυτόνομης Μοναστικής Πολιτείας του Αγίου Όρους σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. 

 

Η θέα από τη Μονή Σίμωνος Πέτρας που κόβει την ανάσα

Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας συναντάται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αθωνικής Χερσονήσου. Ενώ είναι χτισμένη επάνω σε έναν απόκρημνο γρανιτένιο βράχο που υψώνεται 300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Πρόκειται για ένα θαύμα αρχιτεκτονικής που εκπλήσσει μηχανικούς και αρχιτέκτονες της εποχής μας.

Μάλιστα το 7ο και τελευταίο ξύλινο μπαλκόνι του μοναστηριού είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες. Εκεί βρίσκεται και η χαρακτηριστική καμπάνα που έχει φωτογραφηθεί πολλάκις με φόντο το γαλάζιο του Αιγαίου, ενώ η θέα που προσφέρει είναι κάτι παραπάνω από μοναδική.

 

Η ίδρυση και το όνομα της "Σιμωνόπετρας"

Η ίδρυσή της μονής πραγματοποιήθηκε το 1363 και οφείλεται στον Όσιο Σίμωνα ο οποίος στα μέσα του 13ου αιώνα ασκήτεψε σε ένα σπήλαιο της περιοχής. Σύμφωνα με τον θρύλο, η υπόδειξη του ακριβούς σημείου ανέγερσης του μοναστηριού έγινε θαυματουργικά, όταν η Παναγία εμφανίστηκε με όραμα στον Όσιο Σίμωνα και ζήτησε την κατασκευή της "Νέας Βηθλεέμ". Πράγματι, στο σημείο του βράχου κατασκευάστηκε ένα επταώροφο μεγαλοπρεπές μοναστηριακό συγκρότημα, το καθολικό του οποίου τιμούσε τη Γέννηση του Χριστού.

Το μοναστήρι της Σιμωνόπετρας, όπως συχνά αναφέρεται, καταστράφηκε τρεις φορές από πυρκαγιά. Αρχικά τον 14ο αιώνα όταν κάηκαν πολλά έγγραφα, βιβλία, χρυσόβουλα και ιερά σκεύη, όπως επίσης και τον 17ο και 19ο αιώνα (1891) με σχεδόν ολοκληρωτικές καταστροφές στη βιβλιοθήκη και το καθολικό της Μονής. Για τη μετέπειτα ανοικοδόμηση του μοναστηριού, που ακολούθησε της τελευταίας πυρκαγιάς, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η οικονομική συμβολή των Τσάρων της Ρωσίας.

 

Η Θρησκευτική και κοινωνική εμβέλεια της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας

Η Μονή Σίμωνος Πέτρας κατέχει 12 παρεκκλήσια εκ των οποίων τα τέσσερα τοποθετούνται εντός των τειχών. Από αυτά ξεχωρίζει το παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής το οποίο φιλοξενεί το αριστερό χέρι της Αγίας που μένει άφθαρτο εδώ και  αιώνες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκευοφυλάκιο, αλλά και στη βιβλιοθήκη της Μονής όπου φυλάσσονται αξιόλογα κειμήλια του παρελθόντος και έγγραφα που βοήθησαν πολλαπλά την εξέλιξη της ελληνικής γραμματείας.

Η μοναστική δύναμη της Σιμωνόπετρας ανέρχεται περίπου στα 90 άτομα, ενώ διαθέτει και μετόχια που βρίσκονται εκτός Αγίου Όρους. Από αυτά ξεχωρίσει το γυναικείο μοναστήρι «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» στην Ορμύλια Χαλκιδικής. Το οποίο, από το 1975, εκτός από τη μεγάλη θρησκευτική εμβέλεια και προσφορά, τελεί ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό έργο.

 

Οι κατανυκτικές βυζαντινές ψαλμωδίες της Μονής Σίμωνος Πέτρας

Μερικοί από τους μοναχούς της Αγιορείτικης Μονής διακονεύουν τον εντυπωσιακό κήπο του μοναστηριού που βρίσκεται σε αναβαθμίδες και άλλοι έχουν ως διακόνημα κάποιο εργόχειρο ή την αγιογραφία. Βέβαια, ο τομέας που δίνει σχεδόν παγκόσμια φήμη στη Μονή Σίμωνος Πέτρας είναι η ψαλτική. Μελοποιημένοι ψαλμοί του Ιερομόναχου Γρηγορίου Σιμωνοπετρίτη, ύμνοι και τροπάρια που ψάλλονται από την αδελφότητα της Μονής έχουν ηχογραφηθεί μεταφέροντας την υπερχιλιόχρονη παράδοση της βυζαντινής ψαλτικής σε κάθε γωνιά της υφηλίου.

Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας πανηγυρίζει στις 25 Δεκεμβρίου, ημέρα της γέννησης του Χριστού. Ενώ επίσης εορτάζει στις 22 Ιουλίου τη γιορτή της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής και στις 28 Δεκεμβρίου τη γιορτή του κτήτορα Οσίου Σίμωνα.

Αφήστε στο σχολιό σας